20-кілограмова пухлина: У Львові провели унікальну операцію (Фото)

У Львівському онкоцентрі провели складну операцію - видалили 20-кілограмову пухлину.

05.12.2019 14:32   Джерело: WestNews.info
Опубліковано : Патрік Скеля

Минулого тижня у відділенні реконструктивної хірургії Львівського онкологічного регіонального лікувально- діагностичного центру провели складну операцію із видалення гігантської пухлини. Її вага становила 20 кг. Це перша подібна операція в онкоцентрі.

Про це повідомили у пресслужбі Українського лікарського товариства у Львові, пише - WestNews.info.

Хірург-онколог, заступник директора онкологічного центру Олег Дуда, разом із двома асистентами, оперували протягом трьох годин.

За його словами, йдеться про складний клінічний випадок, адже 60-річна пацієнтку було доправлено до лікарні у важкому стані.

У жінки була проблема з надмірною вагою 170 кг і гігантською пухлиною м’яких тканин передньої поверхні стегна.

Операційна у відділенні реконструктивної хірургії Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру, де провели складну операцію .

Як розповів Олег Дуда, до оперативного втручання жінку готували протягом місяця.

«Коли її показники гемодинаміки прийшли до норми, ми вирішили провести оперативне втручання та видалити пухлину. Вага пухлини становила 20 кг. Вона була округлої форми і мала розмір 36 на 38 см. Пухлина була вкрита зміненою шкірою. В одному місці мала дефект з розпадом площею 5 на 10 см. Через це пухлина токсично впливала на організм пацієнтки. Всередині вона була наповнена жировим кістозним вмістом», – сказав Олег Дуда.

Лікарі онкоцентру та їхня пацієнтка.

Наразі лікарі вже отримали гістологічне заключення. Це доброякісна пухлина – мультилобулярна фіброліпома з вторинними змінами (некрозом) гігантських розмірів.

Як розповів Олег Дуда, у світовій літературі описано лише небагато подібних випадки. Найбільша пухлина важила 24 кг.

Додамо, що це перший такий випадок на нашій памяті у Львівському онкологічному центрі і загалом в Україні.

Олег Дуда зауважив, що для фахівців онкоцентру ця операція стала викликом.

«Оскільки ситуація була вкрай складною, то для нас було важливо не просто провести цю операцію, але зробити так, аби жінка вижила. Для пацієнтки ризик був навіть на етапі анастезії», – розповів Олег Дуда.

Для лікарів із великим досвідом роботи цей клінічний випадок став нетиповим. Тому операційна була переповнена фахівцями, які хотіли спостерігати за ходом оперативного втручання.


Лікарі у відділенні реконструктивної хірургії Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру разом із пацієнткою.

За словами лікаря, зараз пацієнтка почувається задовільно. Вона встає і ходить. Лікарі запевняють, що у неї все буде добре.

Олег Дуда закликає людей не нехтувати власним здоров’ям і вчасно звертатися до фахівців.

Сьогодні прооперована 60-річна пацієнтка Марія Клімашевська почувається добре. Жінка каже, що зволікала із візитом до лікаря, адже вважала, що проблема вирішиться сама собою, але з часом ставало лише гірше.

«Ця пухлина обмежувала мене у рухах. Вона виснажувала мене, у мене падав тиск і гемоглобін. Я не могла виходити між люди. Спала лише на животі. Так тривало майже рік. У мене не було болю, але пухлина заважала мені ходити.

Перед операцією у мене був дуже великий страх, але лікарі і медсестри мене підтримували. Вони постійно казали мені: ʺУ вас все буде добреʺ. Це мене підтримувало і давало надію. Я би хотіла сказати людям, що не варто зволікати. Усе впирається у страх, але руки хірургів, які тут працюють, зроблять усе», – сказала пацієнтка.

Донька пані Марії дякує медикам за врятоване життя матері.

Тепер вона має намір схуднути і розпочати нове життя разом із своїми рідними.

«Збулася моя найбільша мрія – я знову можу ходити. Можна сказати, що мені подарували друге життя. У мене велика і любляча родина, тому я маю для кого жити!», – каже пані Марія.

Її донька Наталія, яка перебуває разом із нею у відділення реконструктивної хірургії Львівського онкоцентру, висловила щиру подяку лікарям-хіругам і усьому персоналу лікарні за врятоване життя.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: WestNews.info