Селу на Львівщині можуть повернути радянську назву: всі подробиці скандалу

21.12.2019 23:02   Джерело: Народна Правда
Опубліковано : Патрік Скеля

Мешканці села стверджують, що колишня назва - Андріївка - пов'язана з іменем Андрія Первозванного. 

Як передає НАРОДНА ПРАВДА, про це повідомляє OBOZREVATEL.

Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування дав згоду на повернення селу Мармузовичі на Львівщині декомунізовану назву.  Якщо парламент підтримає рішення, це село знову стане Андріївкою, а в Україні  з’явиться прецедент щодо повернення радянських назв.

Село перейменували в 2016 році  на хвилі декомунізації,  оскільки Андріївкою його назвали в 1946 році на честь загиблого тут комуністичного активіста. Однак місцеві жителі не захотіли миритися з новою назвою. Вони вважають, що їм потрібно повернути Андріївку на честь Андрія Первозванного.

Селян підтримала Львівська обласна рада, а також місцевий священик УГКЦ.

«Соромно, що мої земляки-галичани в такий спосіб можуть запустити процес рекомунізаціі. Соромно, що члени громади на чолі зі священиком УГКЦ говорили, що назва села не має стосунку до комуністів і походить від апостола Андрія. Завтра хтось захоче Дніпро перейменувати в Дніпропетровськ – на честь апостола Петра», – прокоментував на своїй сторінці  у Facebook колишній директор Інституту національної пам’яті й народний депутат від «Європейської Солідарності» Володимир В’ятрович.

У Комітеті місцевого самоврядування, який підтримав жителів села в поверненні їм старої назви, запевняють, що ніякої рекомунізації не буде.

«Це все маніпуляції. Там немає повернення радянської назви. А є звернення Львівської обласної ради та сільради з проханням дати селу назву на честь апостола Андрія», – заявив депутат «Слуги народу», голова підкомітету із питань адміністративно-територіального устрою Віталій Безгін.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Народна Правда