Львівський сирник: десерт із духом загадкового і романтичного

01.02.2020 21:30   Джерело: «Їсти»
Опубліковано : Патрік Скеля

Десерт із духом загадкового і романтичного Львова має якусь особливу магію. Якщо ви бодай раз побували в цьому казковому місті, то ніколи не забудете ні атмосфери львівських кав’ярень, ні величності львівських вулиць, ні смаку львівського сирника з філіжанкою ароматної кавусі. Спробуймо відтворити ці особливі моменти у себе на кухні, пише - портал «Їсти».

Оригінальний рецепт львівського сирника належить легендарній галицькій кулінарній мисткині, авторці кількох книг рецептів Дарії Цвєк. Проте пізніше кондитери почали додавати в львівський сирник мак, горіхи, цукати. Львівський сирник – найпопулярніший десерт, яким по праву пишається західно-українська кухня.

Це не банальна сирна запіканка. Для його виготовлення береться тільки найкращий і свіжий кисломолочний сир найвищої жирності, свіжі домашні яйця, які, до того ж, вводяться окремо (жовтки і збиті в піну білки) і поступово. У результаті виходить ніжний сирний пиріг під шоколадною помадкою, який за смаковими властивостями не поступається розкішному торту.

ІНГРЕДІЄНТИ ДЛЯ ЛЬВІВСЬКОГО СИРНИКА

  • 500 г кисломолочного сиру найвищої жирності

  • 100 г вершкового масла

  • 5 яєць

  • 150 г цукру

  • 1 лимон

  • 1 ст. ложка манної крупи

  • 100 г родзинок

     
  • ванілін на кінчику ножа

  • Для шоколадної глазурі:
  • 50 г вершкового масла

  • 3 ст. ложки сметани

  • 2 ст. ложки порошку какао

  • 2 ст. ложки цукру.

ЯК ПРИГОТУВАТИ СПРАВЖНІЙ ЛЬВІВСЬКИЙ СИРНИК

  • Якщо сир домашній, змолоти його в блендері або пропустити через м’ясоррубку. З магазинним цього робити необов’язково.
  • Додати до сиру м’яке масло (заздалегідь дістаньте його з холодильника) і ще раз змолоти в блендері або просто ретельно вимішати лопаткою.
  • Білки обережно відокремити від жовтків. Жовтки збити з цукром в густу піну.
  • З лимона зняти цедру (тільки жовтий шар!), потерши його на найдрібнішу тертку, і додати її до жовтків.
  • Родзинки перебрати, повідривати хвостики, ретельно вимити, змінюючи воду кілька разів. Викласти на рушник, щоб просохли.
  • У сирну масу всипати манку, додати жовтки з лимонною цедрою, вимиті і перебрані родзинки і ще раз ретельно вимішати.
  • Окремо збити білки з дрібкою солі і обережно ввести їх в сирне тісто, акуратно перемішавши. Тісто виходить досить рідке, як сметана.
  • Форму для випікання змастити вершковим маслом і трішки притрусити борошном.
  • Викласти сирну масу. Не до країв (у процесі випікання вона значно підніметься), поставити у духовку, заздалегідь розігріту до 170 градусів.
  • Випікати сирник близько 1 години. Коли зарум’яниться, вимкнути вогонь і залишити його в духовці на 30 хв. Дістати, повністю охолодити у формі і лише тоді обережно дістати. Поставити на кілька годин у холод.
  • Приготувати шоколадну глазур: цукор змішати з какао, додати сметану, масло і варити на мінімальному вогні, постійно помішуючи. Коли маса стане однорідною і ледве почне закипати, відразу ж зняти з вогню і полити глазур’ю охолоджений сирник.
  • Найкраще готувати звечора, щоб вранці посмакувати з філіжанкою кави.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: «Їсти»