Львівський сирник: десерт із духом загадкового і романтичного
Опубліковано : Патрік Скеля
Десерт із духом загадкового і романтичного Львова має якусь особливу магію. Якщо ви бодай раз побували в цьому казковому місті, то ніколи не забудете ні атмосфери львівських кав’ярень, ні величності львівських вулиць, ні смаку львівського сирника з філіжанкою ароматної кавусі. Спробуймо відтворити ці особливі моменти у себе на кухні, пише - портал «Їсти».
Оригінальний рецепт львівського сирника належить легендарній галицькій кулінарній мисткині, авторці кількох книг рецептів Дарії Цвєк. Проте пізніше кондитери почали додавати в львівський сирник мак, горіхи, цукати. Львівський сирник – найпопулярніший десерт, яким по праву пишається західно-українська кухня.
Це не банальна сирна запіканка. Для його виготовлення береться тільки найкращий і свіжий кисломолочний сир найвищої жирності, свіжі домашні яйця, які, до того ж, вводяться окремо (жовтки і збиті в піну білки) і поступово. У результаті виходить ніжний сирний пиріг під шоколадною помадкою, який за смаковими властивостями не поступається розкішному торту.
ІНГРЕДІЄНТИ ДЛЯ ЛЬВІВСЬКОГО СИРНИКА
-
500 г кисломолочного сиру найвищої жирності
-
100 г вершкового масла
-
5 яєць
-
150 г цукру
-
1 лимон
-
1 ст. ложка манної крупи
-
100 г родзинок
-
ванілін на кінчику ножа
- Для шоколадної глазурі:
-
50 г вершкового масла
-
3 ст. ложки сметани
-
2 ст. ложки порошку какао
-
2 ст. ложки цукру.
ЯК ПРИГОТУВАТИ СПРАВЖНІЙ ЛЬВІВСЬКИЙ СИРНИК
- Якщо сир домашній, змолоти його в блендері або пропустити через м’ясоррубку. З магазинним цього робити необов’язково.
- Додати до сиру м’яке масло (заздалегідь дістаньте його з холодильника) і ще раз змолоти в блендері або просто ретельно вимішати лопаткою.
- Білки обережно відокремити від жовтків. Жовтки збити з цукром в густу піну.
- З лимона зняти цедру (тільки жовтий шар!), потерши його на найдрібнішу тертку, і додати її до жовтків.
- Родзинки перебрати, повідривати хвостики, ретельно вимити, змінюючи воду кілька разів. Викласти на рушник, щоб просохли.
- У сирну масу всипати манку, додати жовтки з лимонною цедрою, вимиті і перебрані родзинки і ще раз ретельно вимішати.
- Окремо збити білки з дрібкою солі і обережно ввести їх в сирне тісто, акуратно перемішавши. Тісто виходить досить рідке, як сметана.
- Форму для випікання змастити вершковим маслом і трішки притрусити борошном.
- Викласти сирну масу. Не до країв (у процесі випікання вона значно підніметься), поставити у духовку, заздалегідь розігріту до 170 градусів.
- Випікати сирник близько 1 години. Коли зарум’яниться, вимкнути вогонь і залишити його в духовці на 30 хв. Дістати, повністю охолодити у формі і лише тоді обережно дістати. Поставити на кілька годин у холод.
- Приготувати шоколадну глазур: цукор змішати з какао, додати сметану, масло і варити на мінімальному вогні, постійно помішуючи. Коли маса стане однорідною і ледве почне закипати, відразу ж зняти з вогню і полити глазур’ю охолоджений сирник.
- Найкраще готувати звечора, щоб вранці посмакувати з філіжанкою кави.
Джерело: «Їсти»