У Львова не багато підстав послаблювати карантин, - головний медик

23.05.2020 14:11   Джерело: Щоденний Львів
Опубліковано : Патрік Скеля

У Львова не багато підстав послаблювати карантин. Це питання буде дуже детально обговорюватись на сьогоднішньому засіданні міського штабу із прийняття оперативних рішень в умовах загрози епідемії коронавірусної інфекції у Львові.

Читайте також

Хворих на коронавірус лікуватимуть у Сокалі, Стебнику, Стрию та Кам’янці-Бузькій

Про це сьогодні, 21 травня, повідомив головний медик Львова Володимир Зуб, інформує пресслужба ЛМР, пише - Щоденний Львів.

«Рішення про послаблення карантину не приймається одноосібно. Сьогодні у нас буде засідання міського оперативного штабу, де будуть всі причетні до прийняття відповідних рішень фахівці. Все треба детально обговорити, враховувати статистику, враховувати рекомендації уряду і досвід інших країн. Якщо говорити об’єктивно, то по тих критеріях, які вчора оголосив уряд, в нас, на жаль, мало підстав для суттєвих пом’якшень. Але й посилювати карантин не будемо. Ми спостерігаємо за ситуацією: наразі маємо стабільний результат, вибуху захворювання немає.

Якщо науковці нам сказали, що відповідно до критеріїв, ми не маємо послаблювати карантин, то варто дотримуватись їх рекомендацій. Критерії уряду досить прості, проте по першому ж ми не проходимо: можна послаблювати, якщо впродовж тижня позитивних ПЛР-тестів не більше ніж 12 на 100 тисяч населення. Якщо брати за основу, що у Львова є 750 тисяч, то має бути не більше 90 позитивних результатів, а у нас поки більше 100. За наступними двома критеріями ми проходимо: має бути зайнято не більше 50% ліжкового фонду в медзакладах. В нас якраз 50% зайнято. І має бути зроблено більше 12 ПЛР-тестів на 100 тисяч на тиждень. В нас проводять значно більше тестувань.

Щодо можливого відкриття садочків, то ризики, безсумнівно, є. Їх хочуть відкрити для того, щоб надати людям можливість виходити на роботу, адже потрібно піднімати економіку. Зараз важко сказати, чи відповідне рішення буде прийняте. Але якщо відкриють, то усім треба буди дуже свідомими і відповідальними. Ми завжди відчували в період захворюваності на грип чи ГРЗ, коли батькам потрібно йти на роботу, і вони ведуть захворілу дитину у садочок, а вже на за кілька днів пів групи хворіє. Зараз такого в ніякому разі не можна допустити! Тут має бути жорстка позиція: якщо в дитини є ознаки захворювання — категорично не вести в заклад дошкільної освіти!

Теж саме стосується відновлення роботи спортзалів і басейнів. Моя суб’єктивна думка — поки що треба утриматись, хоча б до 1 червня. Потрібно ще поспостерігати за динамікою захворюваності. Будь-який спорт — це все одно гіпервентиляція, часте дихання та викид крапель слини під час форсованого видиху", — розповів Володимир Зуб.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Щоденний Львів