На Львівщині комунальники розмістили адреси боржників на білбордах (Відео)

09.06.2021 14:04   Джерело: LvNews
Опубліковано : Львівський Новинар

"Стрийводоканал" вирішив присоромити неплатників за підтримки мерії. Акція обійдеться місту в 18 тисяч гривень, але ефекту поки немає.

У місті Стрий Львівської області водоканал оприлюднив адреси найбільш злісних боржників з оплати комунальних послуг, розмістивши їх на бігбордах. 

Чотири величезних щита розмістили в різних районах, на кожному з них комунальники вказали по два десятка адрес з сумами боргів на 1 травня, які коливалися від 6 тисяч до 58 тисяч гривень. "Вами" пишається "громада міста", - підписав "Стрийводоканал". Співробітники комунального підприємства розповіли журналістам, що в Стрию близько тисячі неплатників, тому всіх присоромити не вийшло.

"Вибрали боржників з найбільшими боргами. Ну і частково тих, які не йшли на контакт з нашими контролерами. Може ми достукаємося до свідомості людей", - пояснив заступник директора Роман Павлюк.

За його словами, "Стрийводоканал" не порушив закон, адже вказані не персональні дані, а тільки адреси громадян, які перебувають у відкритому доступі. Крім того, підприємство вже розпочало роботу з погашення боргів через суд.

Тим часом юрист Ярослав Жуковський вважає інакше і зазначає, що інформація про місце проживання і фінансовий стан громадян - це персональні дані, які захищені Конституцією. Як запевняє експерт, такі відомості не можна поширювати без згоди особи.

Мерія міста підтримала ініціативу комунальників і розмістила інформацію з фото білбордів на офіційній сторінці в Facebook. Заступник мера Михайло Журавчак звернув увагу, що водоканал не має можливості відключати неплатників, постачальники газу або обленерго, тим часом загальна заборгованість майже досягла 9 мільйонів гривень.

Стрый

"Бідніші люди пенсійного віку перші йдуть платити за комунальні послуги, а люди далеко не бідні не платять", - підкреслив Журавчак.

В "Стрийводоканалі" зізналися, що навіть кілька днів по тому городяни так і не кинулися масово погашати борги за воду, тоді як білборди об'ходятся бюджету в 18 тисяч гривень на місяць. Підприємство планує і далі розкривати адреси боржників, якщо затія з щитами таки принесе ефект.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews