У квартирах без газу: мешканці будинку обурені незаконними діями «Львівгазу»

24.07.2021 15:05   Джерело: Вголос
Опубліковано : Львівський Новинар

Скандал на вулиці Сковороди, у Львові, через відключення газу. Один з мешканців будинку має значний борг перед «Львівгазом», однак від блакитного палива відключили одразу усіх.

При цьому, спочатку на гарячій лінії «Львівгазу» мешканцям сказали, що відімкнули їх через витік газу. А пізніше – одному з них на прийомі повідомили, що у цьому винен сусід-боржник, який заборгував 16 тисяч гривень.

Приготувати їжу вдома – тепер справжня розкіш

Пані Галина мешкає разом із чоловіком. Каже, що тепер приготувати їсти для них стало розкішшю. Камфорка на запалений сірник навіть не реагує: «Після того, як відімкнули газ, я ледь жива. Ні зварити, ні попити, от зараз мені би треба грілку до ніг поставити, чи гарячого чаю випити з цукром, щоб тиск впав. Я лікарка, але не можу дати собі ради», – скаржиться мешканка будинку, пенсіонерка Галина Оболевська.

Вона не розуміє, чому повинна залежати від одного сусіда-боржника. При цьому сама пані Галина комуналку сплачує справно.

Про відключення газу мешканців не попередили

Ба більше, про відключення газу людей не попередили: «Ми ж люди! Та попередьте, скажіть якось по-людськи», – бідкається пенсіонерка.

Переповідає історію як спочатку їм сказали, що відключили газ через його витік, а потім, що все через сусіда, який не оплатив 16 тисяч гривень.

«Я там стояв у Львівгазі і мені якийсь чоловік сказав, що у нього така сама ситуація: що вони так спеціально говорять, що є витік газу. Приходять, ніби ремонтують, а насправді беруть і виключають», – розповідає про похід до «Львівгазу» мешканець будинку Тарас Шевченко.

Мешканець цього ж будинку Антон Зубич додає, їх шантажують газом: «Поки ми не зобов’яжемо свого сусіда віддати їм гроші або самі не заплатимо за нього».

Сусід-боржник двері не відчинив

Отримати пояснення від 24-річного Богдана – того ж самого сусіда-боржника – не вдалося. Двері він не відчинив. Люди не бачили його у будинку вже кілька днів. Кажуть, зник відколи газ відключили.

«Зараз, під час карантину, не можна відключати газ за несплату і вони так роблять спеціально. А насправді ж витоку газу не було», – обурюється Антон Зубич.

«Львівгаз» заперечує відключення газу через боржника

В установі запевняють: виключили газ не через боржника, а через його витік. Чому ж на клієнтському прийомі мешканцям сказали інше – будуть розбиратися.

Також будуть з’ясовувати, чому ніхто не попередив мешканців про відімкнення: «Працівники служби не мали часу, на те аби повідомити усіх. Треба було спочатку локалізувати витік газу. Вони це зробили. Оголошення дійсно має висіти на дверях, ми, звісно, будемо розбирати цей випадок. Але здебільшого, оголошення висять», – коментує ситуацію речник Львівгазу Петро Лукіянчук.

«Зараз таких випадків дуже багато», – юрист

Юристи пояснюють: зараз, під час карантину, коли відімкнення газу за несплату заборонене – таких випадків, як у цьому будинку дуже багато. Бо це єдиний спосіб «вибити» кошти від боржників.

«Чому такий привід? Бо процедура роботи із боржниками, на думку постачальників, є доволі обтяжливою. І вони просто не хочуть це адмініструвати, цим займатися», – пояснює юрист Юрій Танасійчук.

Тож правозахисники радять людям у випадках, коли їм відключають газ одразу викликати правоохоронців, аби усе зафіксувати, а далі – звертатись суду.

Мешканцям ж вулиці Сковороди обіцяють подати газ вже найближчим часом, опісля обстеження труб у кожній із квартир.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Вголос