У львівському «Охматдиті» прооперували малюка від якого відмовились батьки

10.08.2021 11:38   Джерело: LvNews
Опубліковано : Львівський Новинар

У львівській обласній дитячій лікарні «Охматдит» малюкові провели складну реконструктивну операцію – сформували частину стравоходу, якої бракувало.

Нашому маленькому пацієнтові – 4 місяці. Хлопчик народився з вадою – у нього не було стравоходу (діагноз – атрезія стравоходу з наявністю нижньої трахеостравохідної нориці). А ще – від малечі відмовилися батьки у пологовому…, – розповідають в «Охматдиті».

Із пологового немовля перевели до «Охматдиту». У лікарні хлопчика повністю обстежили і почали лікування у кілька етапів. У проміжку між лікувальними процедурами і операціями медики старалися трохи побути мамами і татами для малюка.

Зазвичай атрезія стравоходу в дітей – це коли немає частини стравоходу з роз’єднаними дистальним і проксимальним сегментами, пояснюють у лікарні. Така вада – одна з найважчих, несумісних із життям, якщо допомога хірурга надана невчасно. Ромчик не міг сам ковтати, кожне годування ставало катастрофою: їжа потрапляла не у шлунок, а в дихальну систему.

Хірурги почали І етап – операцію для встановлення спеціальних кліпс, щоб перекрити доступ зі стравоходу у трахею і вміст шлунка не потрапляв у легеню. На ІІ етапі лікарі пересікли стравохід і з’єднали його із сліпим сегментом шлунку, дефект закрили власними тканинами стравоходу дитини. Після операцій у дитини залишилися рубці, сталося звуження стравоходу. Щоб цей стан усунути, триває серія хірургічних процедур – бужування стравоходу. Тобто малюк ще залишається під нагдядом лікарів. Зараз наш Ромчик від’їв щоки, чемно сам смокче суміш з пляшечки (для таких діток це велике досягнення, адже вони тривалий час харчувалися через трубку у животику) і чекає на своїх маму і тата.

Дитина нормально росте і розвивається, як інші діти, їсть сама і все у неї буде добре. Ромчика чекає буквально ще кілька процедур бужування і він може їхати додому назавжди. Зараз він потребує догляду і всього того, що інші діти його віку – пояснив торакальний хірург Олег Ленів.

Маленький Ромчик перші 4 місяці життя прожив у лікарні. Зараз дитина перебуває на контролі служби у справах дітей.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews