У Львові вродила грушка, яку садив ще Іван Франко

13.09.2021 13:25   Джерело: Вголос
Опубліковано : Львівський Новинар

Грушка, яку 120 років тому на своєму обійсті посадив Іван Франко, вродила великі та соковиті плоди.

Про це «Вголосу» повідомив директор Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка (Дім Франка) Богдан Тихолоз.

За його словами, це єдине дерево, яке уціліло в саду, який свого часу посадив Іван Франко. Письменник придбав віллу та до дички прищепив сортове дерево.

Грушка пережила своїх господарів та дві війни. Родила кожного року, але з часом плоди ставали все дрібнішими. Кілька років тому працівники музею звернули увагу, що дерево хворіє. Консиліум садівників виніс вердикт: грушка ще житиме й родитиме, якщо її вилікувати та створити належний догляд.

За словами ученого секретаря Дому Франка Катерини Крамар, працівники музею звернулися до фахівця з догляду за деревами Володимира Ветроградського. Він звернув увагу, що грушка зовні ще зелена, але всередині – трухлява. Отож, фахівець почистив дупло та законсервував його. З дупла повитягували сміття – будівельні залишки, якими пробували лікувати дерево, гнізда птахів, мурашок та жуків.

Фахівці оцінили вартість лікування дерева у 700 тисяч гривень. Звісно, за такі кошти можна б було насадити цілий грушевий сад. Але цінність цього дерева полягає саме в тому, що воно пам’ятає руки Івана Франка. Тому працівники музею звернулися до меценатів.

«Лікування далося взнаки – цього року ми назбирали цілий кошик великих та зрілих плодів», - каже Катерина Крамар.

Грушка Івана Франка

Богдан Тихолоз зізнався, що цьогорічні плоди з’їли. Звісно, разом з меценатами, які долучилися до порятунку дерева.

А ось наступного року, як пообіцяла Катерина Крамар, вже проведуть майстер-класи, де навчатимуть усіх охочих готувати різні смаколики за рецептами Ольги Франко.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Вголос