Верховний Суд визнав протиправною дільність Львівської міськради

04.11.2021 09:09   Джерело: LvNews
Опубліковано : Львівський Новинар

Верховний суд визнав протиправну діяльність Львівської міськради, яка не забезпечила закриття Львівського міського полігону твердих побутових відходів, не провела його рекультивацію та вибір земельної ділянки для створення нового полігону, а також не побудувала завод з переробки відходів та сміттєсортувальний комплекс.

Про це йдеться на сайті Офісу Генпрокурора.

Таким чином, ЛМР зобов'язали припинити вивезення відходів на сміттєзвалище та вжити заходів для виділення земельної ділянки під новий полігон.

Відомо, що сміттєзвалище поблизу села Великі Грибовичі незаконно використовується понад три експлуатаційні періоди. А ще у 2003 році було винесено постанову про припинення його експлуатації. 

"Програмами поводження з відходами на 2010-2013 та 2014-2018 роки, іншими рішеннями міської ради передбачено вжиття заходів для закриття сміттєзвалища та пошуку ділянки для облаштування нового сучасного полігону з належними інженерними системами та сміттєпереробним заводом.

Разом з тим, необхідних для цього заходів виконавчим комітетом та міським головою не вжито, у зв’язку з чим судами встановлено факт невиконання відповідачами своїх зобов’язань щодо забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги, що суперечить інтересам держави", - повідомили в Офісі Генпрокурора.

Нагадаємо, у травні 2016-го року відбулась пожежа на Грибовицькому сміттєзвалищі. Внаслідок подальшого зсуву велетенських пластів сміття загинуло троє людей - капітан служби цивільного захисту Рудий Юрій Миколайович), старший лейтенант служби цивільного захисту Вненкевич Андрій Миколайович,  сержант служби цивільного захисту Юнко Богдан Юрійович.

Вирішити питання зі сміттям у Львові та будівництва сміттєпереробного заводу міська влада обіцяє з 2006 року. Тоді міський голова навіть називав Грибовичі другим Чорнобилем. Руки до вирішення проблеми дійшли тільки тепер, адже у мерії заявляють, що взялися за рекультивацію сміттєзвалища. Цей процес обіцяють завершити влітку наступного року.

Перший етап рекультивації обійдеться місту майже у 18 мільйонів євро. У міській казні на це коштів не знайшлося, тому вирішили взяти черговий кредит. Станом на сьогодні вже витратили 5,5 млн євро. Хто буде виконувати другий етап робіт на сміттєзвалищі поки невідомо.

Зокрема, відомо, що будівництво сміттєпереробного заводу, який Андрій Садовий обіцяв збудувати до 2019-го року, фактично застрягло. Серед причин називають зокрема наявність боргів у польської компанії Control Process S.A, яка мала б реалізувати проєкт заводу, через що будівництво не може розпочатись.

Цікаво, що нещодавно ЛКП «Зелене Місто», яке відповідає за будівництво сміттєпереробного заводу, очолив Тарас Калужний. Він з 2013-го по 2016-й рік працював у тій же польській компанії Control Process S.A.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews