Де у Львові збережений найдавніший житловий будинок

06.06.2022 12:52   Джерело: Твоє місто
Опубліковано : Львівський Новинар

На сьогодні у центральній частині Львова можна побачити найдавніший зі збережених житлових будинків. Йдеться про будівлю ліворуч від храму Матері Божої Неустанної Помочі УГКЦ (тоді Марії Сніжної). Про це під час стріму Tvoemisto.tv повідомив львовознавець та екскурсовод Петро Радковець. 

Він розташований на площі Звенигородській, 8, що була забудована кам’яницями кінця ХІХ і початку XX ст. Кажуть, що в цьому будинку мешкав органіст монастиря бенедиктинок, який поруч. 

Ще кілька років тому будівля перебувала у поганому стані, а зараз має трохи «осучаснений» вигляд, вона зберегла старовинні форми. Будинок внесений до Реєстру пам'яток архітектури місцевого значення під охоронним №106-м.

Окрім «Дому органіста», серед напримітніших споруд також церква Марії Сніжної. 

Сам храм, що був колись костелом Марії Сніжної, також належить до числа найдавніших храмів Львова та заснований за доби пізнього середньовіччя. Він розміщений на пагорбі на куті вул. Гонти та пл. Ярослава Осмомисла. 

Щодо колишнього монастиря бенедиктинок, то його будівля розташована неподалік від храму Матері Божої Неустанної Помочі УГКЦ та найдавнішого будинку, що на вул. Сніжній. Монастир спорудили тут за фундації Станіслава Сапоровського у 1597-1616 роках. Тепер храм і основна будівля належать до Свято-Покровського монастиря Сестер Студійського уставу УГКЦ.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Твоє місто