Безкоштовно годують переселенців і військових: У Львові діє заклад веганської кухні

27.06.2022 12:15   Джерело: Суспільне
Опубліковано : Львівський Новинар

У Львові створили заклад, де безкоштовно годують веганською їжею переселенців та військових. Також львівська веганська кухня відправляє посилки з веганським харчуванням бійцям на фронт і вимушеним переселенцям у різні міста України.

Перша страва — борщ з щавлю, на друге — гречка і овочева соєва підлива. Також поруч випікають хліб.

"Я печу десь 100 буханочок я десь печу. У нас є білий житньо-пшеничний хліб. Напередодні пекли чіабату. А зараз буде я називаю його сонячний – кукурудзяний хліб. Нам навіть кажуть, що в нас можна наїстися хлібом і все", — розповідає пекар веганської кухні Дмитро Данілов.

Безкоштовно годують переселенців і військових. У Львові створили заклад веганської кухні
Дмитро Данілов готує кукурудзяний хліб. Суспільне Львів

Хліб печуть не лише для безкоштовних обідів, його можна купити і пожертвувати гроші, аби допомогти веганській кухні. Заснували безкоштовну кухню для переселенців на початку березня. Почалося все, коли дві сестри з перших днів пішли волонтерити на Головний залізничний вокзал. Там зрозуміли, що є потреба саме у веганській їжі.

"У нас друзі з веганської спільноти вже на той час були і в ЗСУ і в ТрО і волонтерили. Тому у всіх виникала проблема з веганською їжею. Спочатку ми подумали, що будемо збирати запити, готувати вдома і розвозити їжу по місцях. У нас не було грошей чи якогось запасу продуктів, трохи боялись чи зможемо заплатити за оренду, закупити достатню кількість продуктів. Але вже на другий день нам почали приносити гроші, продукти, пропонували допомогти", — каже співзасновниця веганської кухні Оксана Хом'як.

Безкоштовно годують переселенців і військових. У Львові створили заклад веганської кухні
Безкоштовно годують переселенців і військових. У Львові створили заклад веганської кухні. Суспільне Львів

Зараз щодня безкоштовно годують понад дві сотні людей. Найбільше людей було у квітні, тоді поїсти на веганську кухню приходило більше півтисячі вимушених переселенців.

"Там, де ми зараз живемо, там немає кухні, там тільки можна чай, каву зробити, а хочеться якогось такого домашнього обіду. Нам подобається, будемо сюди ходити", — каже Людмила Шарова з Лисичанська.

Окрім того, що засновники веганської кухні безкоштовно годують людей, які переїхали до Львова з-під обстрілів, вони також відправляють допомогу в інші регіони – для вимушених переселенців та військових.

Безкоштовно годують переселенців і військових. У Львові створили заклад веганської кухні
Безкоштовно годують переселенців і військових. У Львові створили заклад веганської кухні. Суспільне Львів

"Спочатку ми займалися лише кухнею, але нам надіслали дуже багато продуктів, які були для нас зайвими, тож ми вирішили ділитися. Зробили пост у соцмережах, хто на рослинному харчуванні й хто не може скористатися із звичайної гуманітарки з м'ясом, з молоком, звертатися до нас. Ми почали ці посилки відправляти і в тому числі військовим", — розповідає співзасновниця веганської кухні Марта Островська.

Засновники веганської кухні співпрацюють з українськими і європейськими веганськими організаціями, а також збирають пожертви, аби продовжити годувати вимушених переселенців і збирати такі пакунки з веганськими продуктами.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Суспільне