Будинок вчених у Львові виявився приватизований незаконно, – прокуратура

10.08.2022 22:02   Джерело: LvNews
Опубліковано : Львівський Новинар

Приміщення знаходиться у приватній власності Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України, попри те, що будівля належить до списку пам’яток, що не підлягають приватизації.

Про це повідомили у Львівській обласній прокуратурі, передає "Еспресо.Захід".

Галицька окружна прокуратура подала до господарського суду позов про витребування з приватної власності Будинку вчених у Львові та повернення його львівській громаді.

"Встановлено, що всупереч чинному законодавству, вищезгадане приміщення перебуває у приватній власності Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України, хоча будівля належить до списку пам’яток, що не підлягають приватизації. Фактично, будівля Будинку вчених використовується з метою отримання прибутку, що суперечить поняттю неприбуткової організації", - йдеться у повідомленні.

Також відомо, що приміщення належало до обласної комунальної власності і правових підстав для прийняття розпорядження районною адміністрацією про його передачу у приватну власність не було. Відтак рішення про передачу майна прийнято з порушенням вимог Цивільного кодексу, Закону України "Про власність", Закону України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності".

"Прокуратура в суді наполягатиме на поверненні громаді вказаного нерухоме майно у самому центрі Львова загальною площею понад 3200 кв. м. Така принципова позиція прокуратури унеможливить надалі факти проведення сумнівних масових заходів, в історичній пам’ятці міста Львова, як от молодіжна вечірка, яка відбулась в листопаді минулого року та набула широкого негативного резонансу у ЗМІ", - наголосили у прокуратурі.

Передісторія

  • У Львові в день вшанування пам'яті загиблих внаслідок Голодомору 1932-1933 років блогери влаштували"голодну" вечірку. Свій день народження святкував блогер з Чернівців Олександр Заліско. Серед гостей на вечірку в сексі-стилі із натяками на БДСМ були запрошені також "зірки" інстаграму Наталі Литвин (1 мільйон підписників); Таня Самбурська (1,5 мільйона підписників); Валерія Юрченко (1,3 мільйона підписників); Саша Бо (1,9 мільйона підписників). Відбулася вечірка у Будинку вчених, що на вулиці Листопадового Чину. Власник "будинку вчених" – Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України.
  • Керівництво львівського Будинку вчених відреагувало на "голодну вечірку", яка відбулась у День вшанування пам'яті жертв Голодомору. Для "Еспресо.Захід" заступник директора Будинку вчених Василь Мастикаш повідомив, що вони шоковані тим, що сталося. 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews