03:40: у Львові з'явилася інсталяція про початок російського вторгнення в Україну

17.09.2022 21:13   Джерело: LvNews
Опубліковано : Львівський Новинар

Виставку відкрили у парку культури в рамках "Календаря війни", який встановили торік.

Про це повідомляє "Еспресо.Захід".

У львівському парку культури відкрили інсталяцію 03:40, яка розповідає про початок повномасштабного російського вторгнення в Україну. Саме у цей час перша колона російської техніки перетнула український кордон. На виставці зображені світлини наших воїнів, перебіг подій з 24 лютого цього року, а також розповіді людей, котрі пережили окупацію. Доповнюється інсталяція уламками крилатих ракет, прикордонними стовпцями, через які переходили російські військові та дитячі іграшки, які символізують вбитих чи постраждалих росіянами дітей.

"Відбувається не тільки війна проти України, а ще й геноцид проти українського народу, - каже організаторка та волонтерка Ірина Вовк. - Ми хочемо про це говорити. Про це не можна мовчати, а треба кричати. З 24 лютого ми маємо дуже відкрито говорити, хто наш ворог. Не казати на них орки,  а називати росіянами, москалями та ворогами".

Під час відкриття люди, котрим довелося пережити окупацію, розповідали свої історії. Зокрема про те, як відчули російське вторгнення. Мешканка Чернігова Ольга Швед у той день була в місті. Коли дізналася, що росіяни перейшли кордон, з сім'єю вирішила переїхати в село. Втім опинилися в епіцентрі бойових дій. Окуповане село Ягідне було з одного боку, а Чернігів – з іншого. І посередині постійно точилися бої.

"Ми постійно чули як прилітає з двох сторін і наше село було повністю розгромлене, - розповідає Ольга. - Там зникли всі комунікації, повністю все було розтрощене, розбомблене, ми не мали світла, тепла і води. Ми чули постійно, як літали літаки. Тільки в середині березня в нас з'явилося чим їх збивати. А до того в нас літали десять літаків, скидали бомби і ми молилися, щоб це було не на нас. Я дуже сильно запам'ятала, коли ми сиділи вночі, була пів 12 ночі, летить літак, я чую він ніби призупиняється і падає бомба. Це було дуже близько до нас".

У рамках відкриття виставки відбувся тихий аукціон, де збирали кошти на вантажівку для 503-го батальйону морської піхоти. Волонтерка та організаторка виставки Ірина Вовк сподівається вже скоро організувати наступну про нашу перемогу. 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews