У низці шкіл Львівщині запроваджують пілотний проєкт ВООЗ «Школи без нікотину та тютюну»

23.09.2022 15:41   Джерело: LvNews
Опубліковано : Львівський Новинар

У десяти школах Львівщині впроваджують пілотний  проєкт ВООЗ «Школи без нікотину та тютюну». 

Він створений, щоб захисти здоров’я учнів та інформувати про загрози, що несуть тютюнові та нікотинові вироби. Під час брифінгу у Медіацентрі Україна  координатор пілотного проєкту «Школи без нікотину та тютюну» в Україні, виконавчий директор ГО «Життя» Дмитро Купира розповів, що  проєкт складатиметься з 3 етапів. 

Спершу у школах проведуть анонімне опитування для учнів 9-11 класів. Далі розповсюджуватимуть інформаційні матеріали про шкоду тютюнових та нікотинових виробів. На 3-му етапі школам пропонуватимуть запровадити постійну політику боротьби з курінням. Дмитро Купира  також зазначив, що майже 90% людей у світі стають курцями до 21-го року і близько 80%  — ще  до повноліття. 

«Ми розуміємо, що саме діти є основною мішенню тютюнової індустрії. І якщо говорити про Україну, то за результатами досліджень,  в Україні 20% дітей, юнацтва у віці 15-16 років вже є, на жаль, споживачами тютюну або електронних сигарет»,  —  розповів Дмитро Купира.

«Учні часто не обізнані не лише щодо тютюну, хоча з ним більш-менш зрозуміло, де біле, де чорне, а й щодо нових нікотинових і тютюнових виробів. Ми, як суспільство, і тим паче молодь — не знаємо всіх загроз, які несуть новітні тютюнові вироби та нікотинові вироби. І ми спостерігаємо таку картину, що молодь часто спокійно і вільно споживає нікотинові вироби навіть у школах. І є випадки, коли їх купують навіть батьки», —  зазначив національний координатор програм з неінфекційних захворювань Бюро ВООЗ в Україні Андрій Скіпальський.

Україна стала третьою країною у світі, що впроваджує пілотний проєкт ВООЗ «Школи без нікотину та тютюну». На Львівщині його реалізовуватимуть з вересня по грудень. Організатори прогнозують, що згодом  ним  можна буде охопити й інші школи. 

«І сільські, і міські школи будуть брати в цьому проєкті участь. 10 шкіл. Це просто пілотні зараз школи. Такий проєкт має бути більш масовим. Всі повинні взяти участь. Бо тютюнопаління не може бути менш чи більш шкідливим. Воно є просто шкідливим», — заявила  начальниця відділу дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти Департаменту освіти і науки Львівської ОВА Ірина Сислюк.

Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews