Розкрадання військової допомоги: ганебний слід Львівської митниці

13.12.2022 10:42   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Скандальна історія про те, як через Львівську митницю вдалося вкрасти у військових гуманітарну допомогу на 3 млн грн і «освоїти» її у Хмельницькому, очима членкині Громадської ради при управлінні Служби безпеки України у Львівській області Галини Янко.

"Я була шокована, коли отримала інформацію про крадіжку гуманітарної допомоги у військовослужбовців, які воюють у Бахмуті – в одній із найгарячіших точок фронту. Військові самі звернулись до мене по допомогу і розповіли про цю схему, до якої причетні львівські митники, їхні родичі в статусі генералів і посадові особи Хмельницької ОВА. Однак спочатку я вирішила сама все перевірити.

Бійці однієї з військових частин, які виконують бойові завдання у Бахмуті, розповіли, що очікували на гуманітарну допомогу з-за кордону: шоломи, тепловізори, рації, елементи вогнепальної зброї та інші технічні засоби, вкрай необхідні їм на передовій. Однак як тільки ця допомога надійшла на митний пост у Раві-Руській, вона раптово зникла.

Коли військові приїхали забирати вантаж, то дізналися, що його ганебно вкрали. З’ясувалось, що його протиправно вилучили через нібито незаконне переміщення і недекларування. Навіть у такому випадку цей вантаж мали зберігати на складах митниці, але туди нікого не впустили. Вже потім стало відомо, що вилучену допомогу, яка мала надійти конкретній військовій частині, із невідомих причин віддали у Хмельницький", - розповідає пані Яцко.

null

Вся ця історія – це детектив із підробленням документів посадовими особами. Більшість документів я вже отримала. І я оприлюдню їх зі всіма підписами тих, хто за цим стоїть як у Львівській митниці, так і у Хмельницькій.

Цинізм цього випадку полягає ще й у тому, що нашим військовим довелося ще у суді доводити, що вантаж на 3 млн грн, наданий іноземною організацією, законно перетинав кордон як гуманітарна допомога. Ви собі уявляєте, яке приниження для військових організували митники?! Хлопці з передка гнали, щоб доказати, що то – їхній гуманітарний вантаж. І вони довели це в суді.

Уявіть, що зробили митники і голова Хмельницької ОВА? За одну ніч вони підробили документи, вилучили і «освоїли» гуманітарку. І знаєте, до кого в руки вона потрапила? А до чоловіка однієї з львівських митникинь у Хмельницькій області. Це при тому, що вантаж мав зберігатися на складах Львівської митниці. І якщо є рішення суду щодо його незаконного перетину, то він мав би бути переданий до Львівської ОВА, адже лист військових був виданий на ім’я Максима Козицького. А ця допомога, підкреслю, суто військового призначення. На 3 млн грн.

null

Я передивилася, хто керував зміною митників. Так-от цю пані визначив теперішній керівник СБУ Василь Малюк як особу, котра мала бути звільнена з митних органів, оскільки працює з підсанкційними особами напряму і за нею – дикий корупційний шлейф. Минулого тижня, наприклад, польські митники затримали вантажівку з контрабандними цигарками, яка перетнула кордон під час її зміни у пункті пропуску «Рава-Руська».

Я не кину військових. Вони зараз дуже потребують всіх цих речей, які у них викрали посадовці. Хтось мусить за це все безчинство відповісти. А враховуючи, що тут працювала організована злочинна група з посадовцями категорії А, то справу зобов’язані будуть вести Спеціалізована антикорупційна прокуратура та НАБУ.

Ми ж розуміємо, що на митниці працюють мільйонери. Тому як мені повідомили, інші структури вже куплені. Зрештою, ДБР мало б давно зацікавитися потоком вилученого майна, що йде на Хмельницький, але їм, видно, засліпило.

Як я дізналася, 14 листопада іноземна організація-відправник звернулася у правоохоронні органи із заявою про викрадення гуманітарного вантажу, вчинене групою посадових осіб Львівської митниці, Хмельницької ОВА та військових у тилу на Хмельниччині. Номер реєстрації повідомлення про вчинення кримінального правопорушення – 17346ЗКП-22 від 14.11.2022.

Тепер чекаємо внесення цієї заяви до Єдиного реєстру досудових розслідувань та самого факту відкриття кримінального провадження. Паралельно готуємо і заяви про злочин до НАБУ.

Джерело: portal.lviv.ua


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews