У Львівській міськраді незаконно «засекретили» від львів’ян важливі документи

18.12.2022 17:21   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

У виконавчому апараті  Львівської міської ради відмовилися надати копію одного з розпоряджень міського голови.

Про це пише видання leopolis.news.

Мало того, за інформацією видання, львів’яни позбавлені можливості ознайомитися із змістом десятків подібних розпоряджень Андрія Садового.

"На сайті міської ради є лише назви цих документів. У такий спосіб чиновники ЛМР порушили не лише низку законів України, а й прямі норми Конституції, позбавляючи громадян права на доступ до публічної інформації. Особливо цікавим виявилося розпорядження міського голови Львова № 346 від 07.10.2022р. «Про перерахування Європейському банку реконструкції та розвитку коштів для погашення кредиту». Логічно, що мешканці Львова мають повне право знати, як наймані ними чиновники розпоряджаються грошима громади.

Чи ефективно витрачаються кошти платників податків? Скільки місто витрачає на обслуговування боргу та погашення кредитів?

Автор розслідування Андрій БОЛКУН вказує, що відповідно до ч. 2 ст. 24 Закону України «Про доступ до публічної інформації» особи, на думку яких їхні права та законні інтереси порушені розпорядниками інформації, мають право на відшкодування матеріальної та моральної шкоди в порядку, визначеному законом. Також згідно з абзацом 2 ст. 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення порушення Закону України «Про доступ до публічної інформації», а саме: необґрунтоване віднесення інформації до інформації з обмеженим доступом, ненадання відповіді на запит на інформацію, ненадання інформації, неправомірна відмова в наданні інформації, несвоєчасне або неповне надання інформації, надання недостовірної інформації, - тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

"Я свідомо не вживаю у цій публікації епітетів про радянщину у ЛМР, про закритість органу місцевого самоврядування, яке називає себе європейським, про повне ігнорування прав громадян на інформацію, про неефективне використання коштів платників податків тощо. Я просто хочу, щоб керівництво міста все-таки доказало свою прихильність європейській демократії і побудові правової держави, і змусило своїх підлеглих надати відповідь на запит про доступ до публічної інформації. Ну й почало оприлюднювати на офіційній сторінці ЛМР усі розпорядження, рішення та ухвали, які незаконно засекречуються", - йдеться в тексті публікації.

Кілька днів тому Андрій Іванович Садовий, коментуючи прийняття Верховною Радою України законопроекту № 5655 щодо реформи містобудування, закликав нардепів «не вкурвлювати місцеве самоврядування». Тепер хочеться звернутися до міського голови Львова його ж словами:  «Не вкурвлюйте львів’ян, які справно платять податки до міської скарбниці, постійним незаконним утаємниченням видатків місцевого бюджету. Це не ваш сімейний бюджет!».

Принагідно нагадаємо, що відповідно до ч. 1 ст. 214 КПК України: Слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

Отже, вказана стаття містить поняття «будь-яке джерело, що може свідчити про вчинення кримінального правопорушення». Щоб не дискутувати, чи є відомості в ЗМІ таким джерелом або ні, законодавець в «Переліку інших джерел, з яких виявлені обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення», який є доповненням до Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, зазначив, що підставами для внесення до ЄРДР відомостей про вчинення кримінального правопорушення є Повідомлення в засобах масової інформації (п. 5 довідника).

Андрій БОЛКУН, Leopolis.news


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews