Правосуддя: суд виправдав працівницю «Укртрансбезпеки», яку затримали з чоловіком на хабарі

27.03.2023 12:16   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Прокуратура намагалась продовжити відсторонення, але безуспішно.

Шевченківський районний суд Львова закрив справу і звільнив від кримінальної відповідальності начальницю відділу надання адміністративний послуг «Укртрансбезпеки» Мирославу Коваль, яку разом з її чоловіком затримали на 1000 доларів хабара. Після п’яти років розслідування провадження закрили через закінчення строку давності.

Мирославу Коваль та її чоловіка Сергія Коваля затримали ще 4 березня 2018 року. За версією слідства, Мирослава Коваль вимагала і отримала 1000 доларів від одного з перевізників за десять дозволів на вантажні перевезення до Польщі. За домовленістю, хабар отримав чоловік Коваль, який і передав дозволи перевізнику.

Загалом цю справу розслідували 5 років. Хоча Мирославу Коваль відсторонили від посади лише на два перші місяці, потім вона продовжувала виконувати свої обов’язки начальниці відділу «Укртрансбезпеки». 

Під час обшуків в межах цієї справи в приміщеннях «Укртрансбезпеки» у Львові виявили картонну коробку з грошима, загорнутими в аркуші паперу з надписами. Наприклад, майже 11 тис. грн були надписані «СБУ», 5750 доларів – «для Пані». Щоправда довести, що ця коробка належить саме Мирославі Коваль чи будь-кому з працівників «Укртрансбезпеки» обвинуваченню так і не вдалося.

Більше 10 тис. доларів поліція вилучила вдома та у службовому кабінеті Мирослави Коваль; на ці гроші наклали арешт, який згодом скасували.

Цікаво, що одним з доказів захисту відповідачів у цій справі була публікація «У Львові назвали імена агентів поліції та СБУ для підкидання хабарів» з сайту ZAXID.NET.  Тож, ймовірно, подружжя Ковалів вважає, що проти них використали одного з таких агентів. Втім, ця версія не отримала розвитку, бо 22 березня 2023 року Мирослава і Сергій Ковалі подали до суду клопотання з проханням закрити кримінальну справу через завершення строків давності.

Згідно з Кримінальним кодексом, суд може звільнити злочинця від кримінальної відповідальності за термінами давності, якщо з моменту скоєння злочину пройшло від 2 до 15 років в залежності від тяжкості. У випадку з Ковалями їхній злочин вважається нетяжким, тому термін розслідування не мав перевищувати п’ять років.

Прокурор Юрій Кишка не виступав проти закриття цієї кримінальної справи у суді. Тож суддя Шевченківського районного суду Наталія Луців-Шумська звільнила Мирославу і Сергія Ковалів від кримінальної відповідальності і закрила справу.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews