У Львові підозрюваний у хабарництві міграційник повернув собі 110 тис. доларів

07.04.2023 13:45   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Галицький районний суд Львова скасував арешт на 98,6 тис. доларів та 12,7 тис. євро, вилучених під час обшуків у заступника Центрального міжрегіонального управління Державної міграційної служби у Києві та Київській області Дмитра Лемеша. 

Його підозрюють у створені корупційної схеми для легалізації проживання в Україні іноземців.

Дмитра Лемеша затримали у липні 2022 року. За версією прокуратури, він разом зі своїм шваґром організував схему легалізації перебування в Україні іноземців  «з країн підвищеного терористичного ризику та країни-агресора». За дозвіл на проживання в Україні з іноземців брали по 10-15 тис. доларів.

Невдовзі після затримання Лемеш вийшов на свободу під заставу у 2,5 млн грн.

У матеріалах кримінальної справи вказано, що Дмитро Лемеш зберігав усі свої гроші вдома у спільника-шваґра, бо хвилювався, що їх можуть вкрасти з орендованої квартири, де мешкав він з дружиною. Саме під час обшуку шваґра слідчі і вилучили 105,2 тис. доларів і 12,7 тис. євро, на які потім суд наклав арешт.

Дмитро Лемеш звернувся до суду, щоб зняти цей арешт і повернути гроші. Під час засідання суду 22 березня він вирішив пояснити походження такої значної суми готівкою.

Зі слів Лемеша, 52 тис. доларів він позичив у знайомого під заставу свого автомобіля Audi Q7, ще частину грошей взяла в борг його мама під заставу Nissan Qashqai. За його словами, позичені гроші були потрібні для розвитку родинного бізнесу з продажу одягу. Також Лемеш заявив, що у 2019 році продав квартиру за 29 тис. доларів.

«Вищезазначені грошові кошти одержувалися ними в борг для розвитку власного бізнесу – розширення асортименту товарів за рахунок придбання партії нових моделей одягу», – вказано у судовій ухвалі.

Прокурор у суді заявив, що серед вилучених грошей слідчі виявили 6600 доларів, які були частиною хабара, за який і затримали Дмитра Лемеша. Ці гроші поліцейські позначили спеціальною речовиною і передали одному з іноземців, який і вручив їх як хабар Лемешу. Тому арешт вилучених грошей має суттєве значення для слідства.

Суддя Ірина Волоско взяла до уваги покази Дмитра Лемеша та свідків – його дружини та шваґра, які підтвердили його версію походження грошей. Також суд вивчив документи, які підтверджують, що Лемеш та його мати брали гроші в борг, а у 2019 році Лемеш  справді продав квартиру. Водночас суд звернув увагу і на те, що серед вилучених грошей є 6600 мічених доларів, які є частиною хабара.

Тож Галицький районний суд вирішив задовольнити клопотання Дмитра Лемеша частково і скасував арешт на 98,6 тис. доларів та 12,7 тис. євро. А 6600 доларів залишаться під арештом, як доказ у кримінальній справі.

Нагадаємо, нещодавно той же Галицький суд відмовився повернути 190 тис. доларів батькові начальника управління міграційного контролю Державної міграційної служби у Києві та області Ігоря Семинога. Ці гроші теж були вилучені у справі Лемеша, де Семиног проходить свідком. Загалом у справі Лемеша і його спільника провели 35 обшуків і вилучили більше 320 тис доларів і 400 тис грн.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews