Іванна Капустянська

Іванна Капустянська

Редактор, оглядач

«Поїхав, відпочив, щасливий», або як львівські депутати користувалися системою «Шлях»

17.04.2023 11:09   Джерело: LvNews
Автор : Іванна Капустянська

Уже більше року всім українським чоловікам призовного віку (18-60 років) заборонений виїзд закордон, за поодинокими винятками. 

Одним з можливих варіантів виїзду стала система «Шлях», яку використовують волонтери для ввезення в країну гуманітарної допомоги.

Серед таких волонтерів є багато публічних осіб, в тому числі і депутатів місцевих рад. Найактивніше дозволи на виїзд через систему «Шлях» роздають на Львівщині і «Наші гроші. Львів» виявили, що нею скористались десятки депутатів Львівської обласної і міської рад.

Відразу зауважимо, що сам факт тимчасового виїзду ні про що не свідчить – частина депутатів справді возять гуманітарку, беруть участь у важливих зустрічах чи відрядженнях. Тому ми шукали випадки, коли депутати виїжджали на тривалі терміни і разом з сім’ями. Звичайно ж, ми знайшли таких. Про це йдеться в матеріалі "НАШІ.ГРОШІ.ЛЬВІВ".

«Я цього не приховую і кажу вам відверто»

«Я не відпочивав, і моя родина окремо без мене не відпочивала, тому що вважаємо, що зараз… Я би не зміг лежати на пляжі, чесно, розуміючи, що відбувається в нас. Вважаю, що це неетично зараз. Але це особиста справа», – каже Петро Адамик, голова фракції «Європейської солідарності» у Львівській міськраді.

Але його колега по фракції, депутат і забудовник Назарій Бербека таки зміг побачити море минулоріч. Він один з тих депутатів, які під час війни змогли виїжджати за кордон за гуманітарною допомогою. За даними НГЛ, Назарій Бербека мінімум сім разів отримував дозвіл через систему «Шлях», а подання для його виїзду робили щонайменше п’ять різних організацій.

Один із таких дозволів він отримав за листом від ГС «Українська гільдія активістів». За даними YouControl, в Україні є лише одна така організація, зареєстрована в Києві. Вказаний при реєстрації телефонний номер не чинний, на сторінці організації у Facebook остання активність була ще у 2021 році, а в Instagram – взагалі жодних дописів.

Засновниками цієї організації є ще три, і ми перебрали десятки телефонів, але ніде нам не змогли підказати контактів до «Української гільдії активістів». Про волонтерів чи допомогу військовим та біженцям від цієї організації теж нема публічних згадок.

Натомість є публікації журналістів про діяльність організації до 2022 року. Наприклад, «Судовий репортер» писав, що «активісти» тиснули на суддю Вищого антикорупційного суду у справі Олега Бахматюка. Пізніше, як повідомляв The Page, «Українська Гільдія Активістів» підписала контракт із американською компанією Tricuro LLC для організації візиту до Вашингтона тодішніх голови НБУ Кирила Шевченка, генпрокурорки Ірини Венедиктової та голови «Укрексімбанку» Євгена Мецгера.

Тепер ці ж «активісти» допомогли з поїздкою депутата Львівської міськради Назарія Бербеки. І, як вдалося з’ясували НГЛ, займався він не лише гуманітарною допомогою, а й відвідав узбережжя Адріатичного моря в Хорватії.

Про цей відпочинок ми дізнались зі сторінки його дружини Ірини в Instagram. Вона опублікувала світлини і відео із відпочинку з дітьми біля п’ятизіркового готелю Le Meridien Lav Split, що коштує від 15000 грн на добу. Ми також з’ясували, що Назарій Бербека виїжджав з України 11 серпня і повертався 25 серпня одним автомобілем разом з ними.

 

null

У розмові з НГЛ, депутат міськради запевняє, що просто підвозив свою сім’ю. «Я забирав свою родину, а по дорозі мав справи пов’язані з гуманітарною допомогою. Ми спільно перетинали кордон і поверталися», – каже він, уникаючи прямої відповіді про відпочинок.

"– Ви заперечуєте, що відпочивали в цьому готелі?

– Я нічого не заперечую, я вам кажу, що я перетинав кордон з ціллю гуманітарної допомоги.

– Але одночасно ви ще й поїхали відпочивати, правильно?

– Я забирав родину з Хорватії додому.

– Тобто ви в готелі не жили?

– Я перебував в готелі.

– А скільки днів ви перебували в готелі?

– Я зараз не буду цього казати, бо я не згадаю всіх днів. Так, я був в цьому готелі".

Назарій Бербека пообіцяв за кілька днів уточнити, що саме він привіз після поїздки в Хорватію. Пізніше він повідомив, що результатом його поїздки стала передача терміналів Starlink і квадракоптера з тепловізором 72-й бригаді ЗСУ, наголосивши, що він возить не чужу благодійну допомогу, а купує все за власні гроші і передає бійцям.

Під час другої розмови він уже більш щиро говорив про поїздку в Хорватію: «Чи я був? Так, декілька ночей переночував у тому готелі з родиною. Я цього не приховую і кажу вам це відверто. Поїхав, повернувся, відпочив, щасливий».

Включила у списки водіїв-волонтерів  Назарія Бербеку і ще одна київська громадська організація «Небайдужі громадяни». Актуальних конктактів чи інформації про її діяльність знайти теж не вдалося. Один із засновників «Небайдужих громадян» Тарас Свирид (він же, до речі, п’ять років тому керував «Українською Гільдією Активістів») заявив нам, що давно не має стосунку до організації.

Сам Бербека не зміг згадати контакти ні «Небайдужих громадян», ні «Української Гільдієї Активістів».

З осені Назарій Бербека почав їздити від львівської ГО «Академічний простір» – це справжня організація, яка звітується про свою роботу і на сайті, і в соцмережах. У розмові з НГЛ директорка «Академічного простору» Ольга Іляш пояснила, що Бербека є її родичем і хоча й не возив гуманітарну допомогу організації, але має багато друзів і надав багато контактів благодійників, а також жертвував гроші.

Керівниця ще однієї львівської ГО «Справедливість та контроль» (вона також клопотала про його виїзд) Ольга Данчук повідомила, що Назарій Бербека привіз тепловізор, каски і медикаменти, а також домовився про термінал Starlink.

«Дружину брав з собою»

Депутат Львівської облради від «Слуги народу» та керівник Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства 55-річний Анатолій Дейнека торік виїжджав за кордон вісім разів. Більшість з цих поїздок були одноденними і, судячи з соцмереж Дейнеки, справді робочими. Втім двічі депутат виїжджав за кордон на тиждень разом зі своєю дружиною: у серпні та грудні 2022 року. У серпневу подорож Дейнеки взяли з собою і 16-річну доньку Світлану.

Для виїзду в обох випадках він скористався системою «Шлях» за поданням ДП «Рава-Руський лісгосп».

Вперше Дейнеки разом виїхали з України 7 серпня, а вже 9 серпня 16-річна донька депутата опублікувала допис з Хорватії в Instagram.

null

На цих фото нема її батька, але малоймовірно, що одночасно перебуваючи за кордоном, вони були в різних місцях. Тим більше, що виїжджали та повертались усі троє однією машиною.

Щоб отримати точнішу інформацію, ми прямо спитали Анатолія Дейнеку, чи був він в серпні 2022 року у Хорватії. Він не зміг дати конкретну відповіді на це запитання.

Водночас він заявив НГЛ, що і в серпні, і в грудні їздив з дружиною в Інсбрук (Австрія), де вона проходила медичне обстеження і паралельно завіз в Польщу документи на отримання гуманітарної допомоги.

«Ситуація така, що дружина в мене [має] майже інвалідність першої групи. І вона консультується, лікується за кордоном. Кожні півроку-рік треба їхати і проходити обстеження. Відповідно, паралельно я завіз документи для організації на отримання гуманітарної допомоги, а дружину брав з собою – поєднав усі моменти», – каже Анатолій Дейнека.

На уточнюючі питання журналістки НГЛ стосовно серпневого відпочинку, депутат не відреагував. А за якийсь час після цієї розмови його донька видалила всі фотографії з Хорватії.

«Я нічого не пам’ятаю»

За нашими даними, ще одним депутатом Львівської міськради, який скористався «Шляхом» для відпочинку, був 47-річний Юрій Ломага з «Європейської солідарності». 1 жовтня минулого року він перетнув кордон разом з дітьми, причому він їхав в одній машині, а діти – в іншій. Назад кордон Ломага перетнув пішки 11 жовтня, а діти приїхали автомобілем на наступний день.

На пряме запитання чи виїжджав він на відпочинок на початку жовтня, Юрій Ломага відповів, що не пам’ятає. Однак судячи з Instagram його доньки, у цей період вона з сім’єю відпочивала поблизу Дубаї – у п’ятизірковому готелі Ajman Saray, де тиждень у двокімнатному номері без сніданків коштує від 19000 доларів. Зараз доступ до сторінки доньки закритий.

null

Юрій Ломага у розмові з НГЛ не зміг заперечити своє перебування у Дубаї, але заявив, що не пам’ятає, що саме він там робив.

"– Чи були ви у Дубаї у жовтні 2022 року?

– Не пам’ятаю, чесно.

– То ж півроку тільки пройшло.

– Я не знаю, чесно, не пам’ятаю. Якщо треба, я можу подивитись".

За кілька днів ми знову зателефонували Юрію Ломазі у надії, що він згадав про подорож у Дубай. Він відповів, що проходив там кількаденне лікування.

Юрій Ломага скористався дозволом на перетин кордону через систему «Шлях» за клопотанням благодійного фонду його близького бізнес-партнера і патрона Григорія Козловського «Домівка Милосердя». Цей фонд створили у 2019 році, а восени 2022 року ще один бізнес-партнер Козловського, депутат Львівської міськради Олексій Різник зареєстрував ще один благодійний фонд зі схожою назвою «Милосердна домівка». Судячи з соцмереж, цей фонд займається розвантаженням і доставкою гуманітарної допомоги у Львові.

«Літо було насичене»

Депутат Львівської обласної ради від «Голосу» 34-річний Северин Хобзей загалом вісім разів виїжджав за кордон за допомогою системи «Шлях». Сім поїздок йому забезпечила ГО «Спільнота діємо разом» нардепа Ярослава Рущишина, і одну – ЛММГО «Станиця Пласту – НСОУ».

«Спільнота діємо разом» справді займається гуманітарною допомогою, тож Хобзей цілком міг їздити як волонтер у справах цієї організації. Тим більше, на його сторінці у Facebook не бракує повідомлень про допомогу армії та переселенцям.

Втім, одна закордонна поїздка Северина Хобзея видалась нам підозрілою, адже вона тривала майже два тижні і стосувалася його сім’ї. 30 червня Северин Хобзей виїхав з дружиною Христиною та двома доньками на одній машині, а повернулася родина в Україну 11 липня.

Коли ми спитали, де він був та чим займався упродовж цього часу, Хобзей спочатку заявив, що не пам’ятає. «Упродовж літа я займався організацією аукціонів та виставок, збирав гроші на ЗСУ, на протезування. Їздив домовлятись за виставкові зали. Я просто реально багато разів їздив на виставки. Літо було насичене», – пояснював Северин Хобзей.

null

Згодом він передзвонив в НГЛ  і розповів, що їздив у червні-липні до Риму, а по дорозі залишив сім’ю в Варшаві у свого друга. «Я перетнув кордон з Польщею, лишив дружину з дітьми в Варшаві, і сам поїхав у Рим подивитись, чи є можливість там робити виставку творів мистецтва. Приїхав в Рим, не поїду ж туди-назад, лишився переночувати на день-два і поїхав назад на машині… Напевно, ще на пару днів лишився в Польщі, у Варшаві», – повідомив Хобзей.

Сказати конкретно, скільки днів він перебував в Римі, а скільки у Варшаві з цих двох тижнів, депутатові згадати не вийшло. У Варшаві, з слів Северина Хобзея, він теж домовлявся за виставку, а чим займався решту часу – уточнити не зміг.

«Це хіба заборонено?»

34-річний Захар Миляник, ще один депутат Львівської облради від «Голосу» – один з тих, хто теж активно користувався системою «Шлях». Подання для його виїзду в основному робили від громадської організації «Діємо разом» та «Спільнота діємо разом». Крім того, один раз про нього клопотав навіть Львівський палац мистецтв.

«Я є заступником керівника гуманітарного штабу [у Львівському палаці мистецтв]. І так, ми не раз користувалися [системою «Шлях»]. Єдина така далека поїздка, яку пригадую – це в Хорватію, ми були запрошені від наших партнерів з консульства в Хорватії. А так їздимо в Польщу переважно», – розповів депутат, наголосивши, що кожного разу їздив за гуманітарною допомогою чи задля зустрічей з цього приводу.

Сторінка Миляника у Facebook справді рясніє повідомленнями про волонтерство. Але серед інших нас зацікавили три його закордонні поїздки. У всіх цих випадках Захар Миляник виїжджав однією автівкою зі своєю дружиною та 4-річним сином, і на досить тривалі терміни. Так, у червні-липні 2022 року сім’я провела закордоном три тижні, потім у серпні – ще два тижні. На Різдво і Новий рік родина теж не була вдома – виїхали 23 грудня, а повернулись вже 5 січня.

«А що, це якось заборонено? Це мій неповнолітній син, моя дружина, що вони не можуть мене супроводжувати? У мене дружина у декретній відпустці. Період, коли садочки не працювали, світла не було, звичайно, то брав з собою. Так і є, таке життя», – каже Захар Миляник.

Ми попросили його надати інформацію, з ким саме він зустрічався і яку допомогу привіз з цих трьох поїздок. Депутат погодився, але за тиждень жодної інформації так і не надіслав.

P.S. Уже після публікації редакція НГЛ все ж отримала від Захара Миляника інформацію про його зустрічі за кордоном та привезену гуманітарну допомогу і ще перевіряє її.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews