Враження від процесу декомунізації на Львівщині

28.04.2023 20:54   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Винні всі, хто 30 років ігнорував маркери окупації.

1. Ми винні всі. Всі дорослі люди. 30 років ми якось не бачили маркерів окупації. Ми змирились і займались своїм життям. Поки в двері не постукали ті, кому стоять памʼятники. 

2. Ми здивовані, що на Львівщині аж 200 обʼєктів, які підлягають декомунізації. Яка згідно закону почалася у 2015 році. Ми їх не бачили. Ми дивуємось росіянам?) що вони не бачать очевидного? Східняки мають вулиці Побєди? А ми лише памʼятники?)

3. Сакральні обʼєкти пропаганди радянського/російського панування галичанами сприймались, як належне. Як частина побуту, архітектури… Ми звикли до них.

4. Їх тепер зносять, бо соромно великій частині народу. За що саме, я написав в попередніх пунктах. )

Бо коли полеглих хлопців ховають, а памʼятник ворогу посеред села…

Але ця велика непасіонарна частина не вдарила б палець об палець. Це діє директива зверху. Нагадаю. Закон мав би працювати з 15 року. Директива + фанатики. Це про таких, як я. Але майже всі на фронті. Тому будем все по закону. Жорстко. Дуже.

5. Тому, там де біля керма громад люди, які прозріли, що пора, процес йде. Там де чиновники, рагулі, нащадки яструбків, (так, у них багато нащадків) – він гальмується.

Нема в бюджеті грошей. Вишиванку одягають на альошу, хрест – на комуняку. Щоб не рухали. Причин доста. Жодна з них не пройде.

6. Вернуся до вишиванок і хрестів на памʼятниках енкаведистів. Це не спасе ці істукани. Могили мають бути на кладовищі. Альоши і скорботні маши будуть, або в музеї, або потерті на камінь, яким лататимуть дірки на дорогах.

7. Зірки на могильних плитах будуть збиті. Хрестів не треба.

8. Знову ж… «Скорботна мати». Повісимо на неї хрест і тризуб? Ні. Фігура ставилася окупантами  і є символом колоніалізму.

За ким плаче ця постать? Що вона символізує? Що автори монументу хотіли сказати? Отож-бо.

9. Всі камʼяні обʼєкти окупаційної спадщини будуть знесені. Не вирішить це громада. Вирішить район. Не вирішить район – вирішить обласна військова адміністрація. А імʼя громади-колабораціоніста буде «славне» у віках.

10. Не буду називати назву громади. На території якої є рекордних 9 тоталітарних обʼєктів під знос.

І це одна з найбідніших громад області. Так буває при комунізмі, у окремо взятому селі. Який є головах. Чо бідне, бо…

Джерело: Олег Радик


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews