«Енергоатом» відмовився від львівських електробусів на користь значно дорожчих турецьких

28.05.2023 13:36   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

НАЕК «Енергоатом» заплатить майже 235 млн грн, хоча львів’яни пропонували держкомпанії зекономити 60,5 млн грн.

Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» відхилила пропозицію львівського ТОВ «Завод ЕлектронМаш» щодо поставки десяти електробусів та п’яти зарядних станцій вартістю 174 млн грн. Натомість держкомпанія повідомила 24 травня про намір підписати договір з київським ТОВ «Авто-регіон» на 234,5 млн грн, повідомляють Наші гроші. Львів.

З постачальником електробусів і зарядних станцій до них «Енергоатом» зміг визначитися з другої спроби. На першому тендері, що проходив у січні-лютому цього року з тими ж учасниками, дешевшу пропозицію «Завод ЕлектронМаш» було відхилено через невідповідність вимогам тендерної документації. ТОВ «Авто-регіон» також не змогло надати всі необхідні документи, тож у підсумку тендер відмінили.

Повторний тендер представники «Енергоатому» оголосили 19 квітня. При очікуваній вартості замовлення 235,58 млн грн (без ПДВ), на торги зголосилися все ті ж ТОВ «Завод ЕлектронМаш» і ТОВ «Авто-регіон», які не міняли своїх цінових пропозицій з минулого разу: 174 млн грн та 234,5 млн грн відповідно.

Замовник встановив для учасників ступінь локалізації виробництва електробусів в Україні не менше 15%. Львівський «Завод ЕлектронМаш» запропонував поставити локалізовані на 40% електробуси Е19101 «Електрон». А от «Авто-регіон» прийшов на торги з моделлю «Аr-Temsa Avenue Electron», виробництво якої локалізоване в Україні лише на 16%. Більшою ж частиною виробництва займається турецька компанія «Temsa Skoda Sabanci Ulasim A.S.» у Туреччині.

Частина вимог замовника здалась ТОВ «Завод ЕлектронМаш» надмірною, тож учасник звертався до Антимонопольного комітету України, оскаржуючи окремі вимоги тендерної документації як такі, що є дискримінаційними. Зокрема львівській компанії, за підтримки АМКУ, вдалось змінити документацію в частині вимог до запасу ходу електобусів на одному заряді та обладнання вікон і лобового скла подвійним склопакетом. Не вийшло однак скасувати вимогу щодо підтвердження річного доходу учасників, який має бути не меншим ніж очікувана вартість закупівлі, тобто 235,58 млн грн (без ПДВ).

Власне через відсутність підтвердження такого доходу за 2022 рік, а також неправильно заповнену, на думку замовника, порівняльну таблицю технічних характеристик, представники «Енергоатому» відхилили пропозицію ТОВ «Завод ЕлектронМаш».

А от в тендерній документації ТОВ «Авто-регіон» замовник помилок не знайшов і повідомив про намір підписати договір.

Львівський ТОВ  «Завод ЕлектронМаш» входить до структури корпорації «Електрон» під керівництвом Юрія Бубеса. Засновниками товариства вказані ПАТ «Концерн-Електрон», ПП «Євролізинг», ТОВ «Електротранс» і ТОВ «Автотрансмаркет».

ТОВ «Авто-Регіон» засноване 19 років тому, одноосібним власником компанії є київський підприємець Дмитро Гайдамаха.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews