У Львові виконавча служба зробила винним офіцера ЗСУ і заблокувала його рахунки замість справжнього боржника

01.06.2023 17:16   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська
 

Військовий медик не вчиняв порушення, а став боржником, згідно з постановою державного виконавця.

Виконавчі служби неналежно перевіряють дані про боржників, і тому громадяни, які не скоїли порушення, не мали виписаних штрафів, неочікувано з’ясовують, що їм заблокували всі банківські картки, і ще й мають довести свою невинність.

Про це Радіо Свобода заявив адвокат Ярослав Жукровський. А також особисту історію розповів військовий медик зі Львова. А що кажуть у виконавчій службі?

Кілька днів тому офіцер ЗСУ, військовий медик Юрій Сушко зі Львова отримав повідомлення на електронну адресу, що його банківські картки заблоковані, згідно з постановою про арешт коштів боржника від 13 вересня 2022 року Франківського відділу державної виконавчої служби у Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції. Згідно з ухвалою Залізничного районного суду Львова, з Юрія Сушка мають стягнути на користь держави штраф 17 000 гривень.

«На електронну пошту надійшло повідомлення, що мої картки заблоковані. І почали приходити одна за іншою постанови, до 5, про різні випадки скоєння правопорушення. Але цей штраф накладений на зовсім іншу людину, в якої таке ж прізвище, ім’я і по-батькові, як і моє. Але в цій постанові вказані не моя дата народження і не моя адреса.

Я одразу звернувся у Франківський відділ державної виконавчої служби Львова. Особисто спілкувався з виконавцем, який наклав ці арешти. Пояснив йому все і надав ксерокопію ідентифікаційного номера, паспорта, повідомив, що я – не та людина, на яку складені ці порушення. Він сказав, що не знає, що робити у такій ситуації, що це перший такий випадок. Рішення ухвалити не може. Наступного дня я зателефонував, і мені виконавець сказав, що начальника немає, мовляв, чекайте, і вимкнув телефон. А як жити, якщо немає готівки, це вже нікого не цікавить», – розповідає Радіо Свобода Юрій Сушко.

Тобто, ім’я, по-батькові, прізвище військового медика збіглися з іншим громадянином, який скоїв порушення і не сплатив штраф.

Держслужбовець виконавчої служби не звернув увагу, виносячи постанову, що у громадянина, на якого накладаються обмеження, інша адреса реєстрації у Львові і дата народженнн.

Радіо Свобода зателефонувало до державного виконавця Франківського відділу державної виконавчої служби у Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Олега Жорноклея.

Прохання відповісти на запитання, чому одразу не була виправлена помилка і невинна людина мусить довести, що вона невинна, Олег Жорноклей сприйняв як «тиск преси на державного виконавця».

 

«Я не можу надати інформацію, бо вона конфіденційна, не розумію вашого звернення. Ситуація має вирішуватися через суд чи у встановленому порядку. Є виконавче розпорядження, згідно з яким він – боржник. А ви можете трактувати, що там помилка, якщо є підстави, які його ідентифікують?

Визначений порядок, нехай він звертається. Він не подав заяву, просто прийшов на прийом. А є порядок, визначений законом. Я не маю права, по закону», – пояснив Олег Жорноклей у телефонній розмові, яку перервав.

Але чому ж тоді самому Юрієві Сушку державний виконавець одразу не сказав подати заяву? Хоч йому були надані ксерокопії документів, які свідчать, що військовий медик не причетний ані до порушення, ані до заборгованості?

Такі випадки, як це сталося із військовим медиком зі Львова не є поодинокими, каже у коментарі Радіо Свобода юрист, адвокат Ярослав Жукровський, який з 2015 до 2018 років очолював Головне територіального управління юстиції у Львівській області.

Ярослав Жукровський зауважив, що під час воєнного стану в Україні деякий час був встановлений мораторій на арешти рахунків боржників.

У зв’язку зі зняттям цього мораторію, і навіть у період мирного часу, розповідає юрист, державні і приватні виконавці видавали і видають постанови на арешти банківських рахунків навіть, коли людині виписали штраф розміром 200 гривень або ж громадянин взагалі не скоював правопорушення, як це сталося із Юрієм Сушком.

 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews