У Львові депутат позбавив охоронного статусу мозаїку на стіні Винниківського ринку

22.06.2023 12:41   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Суд задовольнив позов підприємства «Галицький шлях» і постановив виключити з охоронного переліку панно на стіні Винниківського ринку. Підприємство належить депутату Львівської міської ради від “Європейської Солідарності” Олексію Різнику.

Про це на своїй Facebook-сторінці повідомив активіст Дмитро Соловйов.

Суд задовольнив позов ПП “Галицький Шлях” і постановив виключити з охоронного переліку панно на Винниківському ринку (номер в переліку 2052-4-М) “через неправильну адресу”.

“Лілія Онищенко, Андрій Москаленко, Андрій Садовий, Управління охорони історичного середовища не дайте повторитися історії з Океаном!” – написав активіст.

Соловйов зазначив, що ПП “Галицький шлях” також стверджували, що панно біля входу на ринок нібито було створене у 1990-х роках працівниками ринку й не становить культурної цінності. Але згідно з дисертацією доцентки інституту архітектури Львівська політехніка Наталя Піддубна, автором мозаїки є Олександр Кошеваров і створив він її в 1970 році.

У жовтні 2019 року для захисту цінних історичних мозаїк виконавчий комітет ЛМР затвердив Перелік мозаїчних творів Львова. Цим рішенням забудовникам заборонили робити з мозаїками будь-що, крім ремонту. У цей перелік включили мозаїки на вулицях Солодова 3 та Личаківській 55. Перша знаходиться на фасаді Винниківського ринку, друга – на стіні житлового будинку поряд із ринком.

Ринок раніше був комунальним, але у 2019 в результаті корупційних схем його власником стало ТОВ “Дари Львівщини” Софії Максимець, доньки бізнесмена, екс-депутата міської й обласної рад та колишнього регіонала Григорія Козловського. Потім через схему з іпотекою та неповернутим боргом нерухомість перекинули на ПП Галицький Шлях бізнес-партнера та юриста Козловського, а нині – депутата Олексія Різника.

Ці компанії подали в суд на мозаїки, бо включення мозаїк до списку нібито «створює додаткові обов’язки» для них як власників будівель.

“Прикро, що деякі депутат ставлять свої бізнес-інтереси вище ніж суспільні. Закликаю ЛМР подати апеляцію і повернути мозаїці на ринку охоронний статус”, – підсумував Дмитро Соловйов.

Стосовно компанії депутата Львівської міськради, яка позбавила охоронного статусу мозаїку на стіні Винниківського ринку, перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко зазначив:

“Так ось, наша позиція – усі мозаїки, які розміщені на території Винниківського ринку є і повинні бути збережені. Ми готуємо відповідні рішення щодо недопущення вилучення мозаїки на стіні «Винниківського ринку» з реєстру. Для тих, хто напевно забув історію з мозаїкою «Море і риби» і усіма перепитіями з відновленням мозаїки, хочу нагадати і попередити, що ми зробимо все можливе, як місто, щоби мозаїки була збережені. І це не обговорюється.”

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews