Вища освіта в Тернополі: умови прийому та кількість місць в ТНПУ

23.06.2023 12:19   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Тернопільські випускники поступово складають національний мультипредметний тест та готуються до вступу у вищі навчальні заклади.

Стартують із 1 липня З першого липня абітурієнти матимуть змогу зареєструвати особисті електронні кабінети на сайті Єдиної державної електронної бази з питань освіти у розділі «#Вступ-2023». Цей кабінет потрібен для тих, хто планує подавати заявки до університетів та інститутів в онлайн-форматі.

Традиційно подати документи до вищих навчальних закладів можна в паперовій та електронній формі.

У 2023 році кожен абітурієнт може подати до 20 заяв в різні вищі навчальні заклади України. З 20 допустимих лише п’ять заявок претендуватимуть на бюджет.

Наразі МОН України вже оприлюднили порогові бали на різні спеціальності:

150 балів – для лікарських спеціальностей; 140 балів – на право, публічне управління та адміністрування, міжнародні відносини та фармацію; 130 балів – для решти спеціальностей на бюджет.

У конкурсі за бюджетні місця будуть змагатися вступники із більшою кількістю балів. Конкурсний бал для вступу на контракт заклад вищої освіти визначає самостійно.

При розрахунку конкурсного балу будуть враховувати оцінки з першого, другого та третього предметів НМТ, результати творчого конкурсу та бал за успішне закінчення підготовчих курсів закладу вищої освіти у рік вступу до нього. До результатів кожного блоку застосовуватимуть ваговий коефіцієнт відповідно до спеціальності, на яку абітурієнт буде вступати. А ось середній бал атестата при вступі не врахують.

Не варто забувати і про мотиваційний лист. До його написання абітурієнтам радять поставитися відповідально, адже він також впливатиме на те, чи отримаєте ви місце в університеті.

Також цього року абітурієнти можуть подати для вступу результати тестів ЗНО 2020 та 2021 років або результати НМТ 2022 року.

Які документи треба подати вступнику:

– адресу електронної пошти, до якої має доступ (ця адреса слугуватиме логіном для входу до особистого електронного кабінету вступника);

– пароль для входу до особистого електронного кабінету;

– серію та номер документа (одного з документів) про раніше здобуту освіту (основу вступу);

– номер, PIN-код та рік отримання сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання сертифікат ЗНО/сертифіката НМТ;

– тип та номер (серію та номер) документа, що посвідчує особу, або реєстраційний номер облікової картки платника податків.

військово-обліковий документ для військовозобов’язаних (крім випадків, передбачених законодавством);

документ про раніше здобутий освітній ступінь (освітньо-кваліфікаційний рівень), на основі якого здійснюється вступ, і додаток до нього;

документи, які підтверджують право вступника на зарахування за співбесідою, на участь у конкурсі за результатами вступних іспитів та/або квотою-1, квотою-2 на основі повної загальної середньої освіти.

До заяви в паперовій формі вступник додає:

– копію документа (одного з документів), що посвідчує особу, передбаченого Законом «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус»

– копію військово-облікового документа (у військовозобов’язаних – військового квитка або тимчасового посвідчення, а у призовників – посвідчення про приписку до призовних дільниць);

– копію документа про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, на основі якого здійснюється вступ, і копію додатка до нього;

– копію сертифіката (сертифікатів) ЗНО та/або НМТ;

– чотири кольорові фотокартки розміром 3х4 см.

Увага! Для вступників на мистецькі та спортивні спеціальності необхідно додатково скласти творче чи спортивне завдання. Із графіком проведення творчих конкурсів та співбесід можете ознайомитися на сайтах університетів чи інститутів.

В університеті розширений спектр спеціальностей:

«Фізико-математичний»

«Педагогіки та психології»

«Філології та журналістики»

«Географічний»

«Інженерно-педагогічний»

«Історичний»

«Хіміко-біологічний»

«Фізичного виховання»

«Іноземних мов»

«Мистецтв»

Аби подати заявку на участь у конкурсі для вступу, результати кожного НМТ повинні бути не менше 100 балів. Потім ці бали множать на вагові коефіцієнти оцінок, додають їх і формують рейтингову таблицю. Такий принцип діє в кожному навчальному закладі.

Зі слів секретаря приймальної комісії Юрія Древніцького, загалом у 2023 році педагогічний університет готовий прийняти 3390 вступників для здобуття ступеня бакалавр та 2075 – для здобуття ступеня магістр. Максимальний обсяг держзамовлення в університеті на 2023 рік для бакалаврів – 936 місць.

— Для абітурієнтів, які йдуть навчатися після школи, виділили 602 бюджетних місця на денну форму навчання і 114 – на заочну форму навчання. Для випускників коледжів виділили 141 бюджетне місце на денну форму навчання та 79 — на заочну форму навчання. Щодо магістратури, то це закритий конкурс і кількість бюджетних місць наразі на погодили, — каже секретар приймальної комісії Юрій Древніцький.

Якщо говорити за майбутніх бакалаврів, то для бюджетної форми навчання заявки на вступні випробування прийматимуть від 3 до 10 липня (до 18.00 год). А ось на контрактну форму реєстрація триватиме до 25 липня.

Вступні випробування на бюджетну форму складатимуть протягом 7–18 липня, а на контрактну форму – 7–31 липня.

— Станом на 19 червня, ми вже затвердили графік проведення творчих конкурсів. Мова йде про 11, 14, 18 та 24 липня. Це стосується як мистецьких, так і спортивних спеціальностей, — каже пан Древніцький.

З 19 по 31 липня (до 18.00 год) прийматимуть заявки на участь у конкурсному відборі.

Рейтингові списки бюджетників у Тернопільському національному педагогічному університеті імені Гнатюка оприлюднять не пізніше 5 серпня, а ось контрактники, які здавали творчі конкурси та проходили співбесіди, дізнаються результати не раніше 9 серпня.

Зараховують абітурієнтів на бюджет не пізніше 10 серпня, а на контракт – не пізніше 30 серпня.

Детальнішу інформацію про вступну кампанію та майбутнє навчання можете дізнатися за телефонами, що вказані на світлині нижче.

null
Фото з мережі Інтернет



 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews