У Львові презентували проекти, присвячені перемозі над росіянами у битві під Оршею

08.09.2023 16:56   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Сьогодні, 8 вересня, у Львівському пресклубі відбулася презентація унікального проєкту – видання навчально-методичного посібника з історії боротьби білорусів та українців проти спільного ворога.

Книга готується спільно Дрогобицьким державним педагогічним університетом імені Івана Франка та благодійним фондом «Вільна Білорусь», повідомляє Гал.інфо.

“Мета посібника – розвінчати радянські міфи про спільну історію України та Білорусі і показати об’єктивну картину боротьби обох народів проти російського поневолення. Це допоможе молодим поколінням уникнути помилок минулого і не повернути колесо історії назад. Адже вільна Білорусь неможлива без вільної України”, – наголосив під час презентації заступник декана історичного факультету Дрогобицького університету Володимир Галик.

Посібник матиме 4 розділи: історичний нарис боротьби білорусів проти Московії та Російської імперії, порівняльна психологічна характеристика українців і білорусів, участь білорусів у волонтерському русі на підтримку України, методичні рекомендації щодо викладання цієї теми у школах.

“У посібнику ми проаналізуємо роль національних героїв, які можуть об’єднати білоруське суспільство, зокрема Франциска Скорини, Єфросинії Полоцької, Кастуся Калиновського. Адже багато білорусів боролися разом з українцями за незалежність своїх народів ще з часів Козаччини”, – сказав Володимир Галик.

За його словами, у посібнику також йтиметься про сучасну боротьбу білорусів проти режиму Лукашенка та їхню підтримку України. “Багато білорусів-добровольців воюють в українській армії. А гасло “Живе Білорусь! Слава Україні!” об’єднує обидва наші народи”, – резюмував історик.

Посібник буде надруковано українською та білоруською мовами і розповсюджено серед освітян та громадськості обох країн. Його презентація відбудеться навесні наступного року.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews