Суд Лінча: на Львівщині батьки повстали проти директора школи

19.09.2023 14:46   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

На Львівщині майже 290 учнів школи села Верхня Яблунька відмовилися ходити до школи через директора. 

За словами батьків, цей керівник навчального закладу принижує, обзиває та б’є дітей. Окрім того, його родина має проросійські погляди і підтримує Московський патріархат.

Днями обурені батьки буквально виштовхали з класу керівника школи. Та заявили, що якщо влада до них не прислухається і не звільнить директора, то перекриють трасу, – пише OBOZREVATEL.

Директор б’є та обзиває дітей

У селі Верхня Яблунька Самбірського району Львівської області сотні батьків учнів місцевої школи повстали проти директора Івана Січака. Діти не ходять на уроки, батьки вимагають звільнити керівника школи.

Місцеві жителі розповідають, що конфлікт з Іваном Січаком розпочався давно.

“Він став директором ще у 2010 році. Був членом “Партії регіонів”, обирався у депутати й очолив школу. Там працює його дружина секретарем, донька вчителем, зять, сестра. Він так і каже, що це його школа. Він ще ходив до церкви Московського патріархату, потім вона згоріла, то вони молилися в домівках. Людям це не подобалося, тепер начебто в Закарпаття їздять.

Діти до школи не ходять зараз. Якщо до нас не прислухаються, то ми перекриватимемо трасу”, – розповідає Марія Костів.

Марія – багатодітна мама. Вона каже, що одну з її дочок кілька років тому директор ледве не довів до самогубства.

“Десь у сусідньому селі сиділи хлопці та дівчата й зламали лавку. Вони вирішили, що винна моя дочка, викликали її до кабінету. Там на неї накинувся директор, була його дочка-викладачка. Моїй доньці там зле стало, вона непритомніла. Потім після цього побігла до лісу, хотіла щось із собою зробити. Я нічого не знала, пішла до школи, бо доньки давно немає вдома, а діти мені розповіли. То я зайшла в кабінет до нього і сказала: якщо з моєю дитиною щось трапиться, я не знаю, що тобі зроблю. Поліцію викликала, приїхали соцслужби. Але доньку знайшли, вона пізно потім прийшла”, – згадує Марія.

Директора вже звільняли, але він повернувся через суд

Минулого року цього директора звільнили. Жителі села тоді на загальних зборах зробили звернення до Львівської обласної військової адміністрації, де вказали, що директор школи та вчителі відвідують церкву Московського патріархату, чим подають поганий приклад дітям.

Йшлося і про булінг із боку директора до дітей. За словами батьків, керівник школи, який ще й викладає математику, міг ударити дитину по голові, обізвати її.

“Він і на батьківських зборах міг сказати: “Ви – дурні, і ваші діти дурні”, – розповідає Галина Іванюк.

Тоді директора звільнили наказом Боринської сільради з посади.

Однак він зумів через суд відновитися, отримати всю зарплату та ще й компенсацію. Загалом близько 400 тисяч грн.

Батьки підозрюють, що наказ спеціально було складено так, щоб директор знайшов у ньому лазівки та виграв суд. Бо Іван Січак має міцні зв’язки з керівництвом сільради та його відділом освіти.

“Поки його не було в школі, діти із задоволенням ходили на заняття. Як тільки дізналися, що його відновили, вони не хочуть йти туди. 290 учнів зараз сидять удома, лише 15 осіб приходять на уроки. Ми маємо намір бойкотувати школу доти, доки директора не звільнять. Нам обіцяли, що в середу збереться рада, яка розгляне це питання. Що проведуть аудит школи. Але ми здаватися не будемо”, – продовжує Галина Іванюк.

Хто звільнить директора?

Зараз у Боринській сільській раді ніхто не бере слухавки та не відповідає на запитання.

“Я не знаю, депутати не мають повноважень звільняти директора школи. Звичайно, можна зібратися і заслухати. Але до мене ніхто з мешканців за цей час не звертався”, – сказала депутатка сільської ради Ганна Славич, до якої вдалося додзвонитися.

Керівник департаменту освіти Львівської ОВА Олег Паска каже, що сам їздив до цієї школи у Верхній Яблуньці.

“Громада звернулася до нас, ми виїхали туди, я подивився на цю школу, запросив туди і голову громади, і керівника відділу освіти. Школа у жахливому стані. Їдальня у жахливому стані, кабінети теж”, – каже Паска.

Він зазначає, що аудитом навчального закладу тепер має займатись Державна служба якості освіти. Щоправда, на аудит піде багато часу, а після цього ще треба чекати рік, поки адміністрація школи виправить усі недоробки.

Паска вважає, що місцева рада має право зібратися, розглянути питання та звільнити керівника школи.

Тим часом пристрасті у селі не вщухають, а мешканці готуються продовжувати бойкот і вимагати звільнення директора.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews