У Львові знищили мозаїку в будівлі видавництва «Вільна Україна»

01.10.2023 18:18   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Мозаїка на вул. Володимира Великого, 2 була занесена до переліку памʼяток управління охорони історичного середовища.

У приміщенні колишнього магазину «Союздрук», що розташований на першому поверсі 12-поверхової будівлі видавництва «Вільна Україна», знищили мозаїку авторства Богдана Сойки. Приміщення перебуває в приватній власності, втім міська рада пообіцяла покарати винних, адже мозаїка входила до реєстру памʼяток.

Мозаїку «Інформаційний простір» у 1984 році спеціально для вестибюлю «Союздруку» створив Богдан Сойка. Вона була виконана зі смальти та заповнювала майже всю площу стіни. Це пейзажна композиція з фігурами п’яти жінок, що символізують 5 материків та обмін інформацією в світі. «Білошкіра» жінка, що символізує Євразію та передає книги. Композицію виконано на високому художньому і технічному рівні, вирізняється серед мозаїчних творів цього періоду детальністю та ретельністю виконання.

Після скандалу зі знищенням мозаїки Володимира Патика «Море і риби» на колишньому рибному мазанині «Океан», разом із іншими радянськими мозаїками у 2019 році Львівська міська рада внесла це панно до реєстру пам’яток.

30 вересня спільнота Ukrainian Modernism, що займається охороною мозаїчних пано радянського періоду, на сторінці в Instagram повідомила, що мозаїку «Інформаційний простір» демонтували нові орендарі приміщенні, залишивши на стіні лише обриси від малюнка.

null





Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews