На Львівщині на роботу в шахту «Надія» взяли десятьох в’язнів колонії

27.10.2023 16:23   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

З понеділка, 23 жовтня, на шахті «Надія», розташованій неподалік Соснівки у Червоноградському районі почали працювати десятеро в’язнів Дрогобицької колонії №40.

Ув’язненні працюватимуть у копальні впродовж місяця у нічну, третю зміну. Угоду про співпрацю адміністрація шахти уклала з колонією. Директор Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань Ігоря Тимочко, розповів LVIV.MEDIA, що ув’язненні колонії вперше працюватимуть у шахті на Львівщині.

Причина, через яку підприємці змушені використовувати працю засуджених, економічна – зараз на шахті «Надія» не вистачає гірників, тому керівництво шахти звернулося до пенітенціарної установи з проханням виділити для цієї роботи добровольців з-поміж ув’язнених, що стали на шлях виправлення. Усі в’язні пройшли необхідну професійну підготовку, медогляд, отримали необхідні дозволи і тепер готові до роботи у забоях. Працюють в’язні лише у нічну зміну. З кожним із них укладено трудову угоду, а за свою працю вони отримуватимуть таку ж зарплату, як і вільні працівники. Натомість дрогобицька колонія отримуватиме за кожного працевлаштованого засудженого фінансову винагороду у сумі 25% його зарплатні.

Проти залучення ув’язнених до роботи на копальні виступали мешканці Соснівки, але їх думку не врахували.

«На жаль, ми програли, не змогли переконати тих, від кого це залежить, не брати на роботу ув’язнених. Ми також не змогли дізнатися від керівництва шахти «Надія», за якими статтями кримінального кодексу засуджені ці люди, щоб зрозуміти наскільки вони небезпечні для мешканців Соснівки. Ми також остерігаємося, що цим в’язням дадуть вільне поселення і вони ходитимуть вулицями нашого міста», — зазначила в коментарі LVIV.MEDIA староста Соснівки Ірина Харчук.

Втім, за словами Ігоря Тимочка, переживати мешканцям Соснівки не варто, бо працювати на шахті зголосилися особи, здебільшого засуджені за побутові та економічні правопорушення. Осіб, які б вчинили серйозні злочини, серед них немає. Мешкатимуть в’язні-шахтарі у гуртожитку колишньої колонії №47, що у Сокалі, і весь час перебуватимуть під конвоєм.

«Вони не зможуть вільно пересуватися вулицями, тому громадянам не варто за це переживати», — додав Ігор Тимочко.

До слова, залучення в’язнів до роботи на соснівській шахті – це поки що експеримент, який триватиме місяць.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews