На Львівщині стартував Українсько-польський бізнес-форум

04.12.2023 22:56   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Форум покликаний обговорити питання двостороннього співробітництва між Сілезьким Воєводством та Львівською областю.

Сьогодні, 4 грудня, на Львівщині стартував Українсько-польський бізнес-форум. Сотня учасників з обох країн зібрались, аби спільно напрацювати нові напрями співпраці, зокрема в галузі торгівлі між представниками бізнесу Сілезії (регіон у Польщі) та Львівщини.

Долучились до форуму представники Генерального консульства Республіки Польща у Львові, бізнес-асоціації Польщі, керівництво Львівської ОВА, підприємці.

«Цей форум дозволить бізнесам обох країн знайти нові напрямки співпраці, щоб наші бізнес-спільноти розширювали свої ринки збуту та створювали додаткові робочі місця. Будь-які економічні відносини між країнами мають бути побудовані на довірі. Польща однією з перших прийшла на допомогу Україні у час повномасштабного вторгнення, була на нашому боці ще з 2014 року. Ми щиро вдячні за гуманітарну допомогу, підтримку наших людей, за усі передані карети швидкої допомоги, які не раз ставали у пригоді. Сьогодні ми прагнемо розвивати галузь торгівлі, зміцнювати нашу економіку, бути надійним експортером. Нам є чому повчитися у Польщі, тож бажаю всім учасникам плідних дискусій і, як наслідок, нових бізнес-пропозицій», - зазначив заступник начальника Львівської ОВА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) Олександр Кулепін.

Форум поділили на кілька панельних дискусій, в межах яких обговорили важливі питання співпраці. Першочергово сторони розглянули ідею організації торговельних місії експортно орієнтованого бізнесу до Сілезького воєводства для налагодження нових контактів, обміну досвідом між підприємствами Сілезії та Львівщини, а також нарощення торговельного обороту.

Окрім цього, польська делегація поділась досвідом ревітації вугільних шахт у Сілезькому воєводстві. Цей процес у Польщі стартував 25 років тому. Тамтешні шахти повністю не законсервували, а перетворили на музеї та культурні заклади. На Львівщині триває процес трансформації Червоноградського вугільного регіону, тож представники Львівської ОВА висловили зацікавленість в обміні знаннями щодо ревітації місцевих шахт за польським принципом.

«Сьогоднішній форум є черговим кроком у зміцненні міжрегіональної польсько-української співпраці. Це можливість обмінятися досвідом, знаннями щодо функціонування бізнесу та співробітництва з органами публічної влади. Переконаний, що ці дискусії будуть плідними», - зауважив Консул Республіки Польща у Львові Матеуш Натковскі.

В межах форуму Агенція регіонального розвитку Львівщини та Верхньосілезький фонд підписали двосторонній меморандум. Сторони задекларували свою готовність розпочати співпрацю у сфері підтримки підприємств малого та середнього бізнесу з Сілезького воєводства, розширенні діяльності на українському ринку тощо.

До слова, Верхньосілезький фонд підтримує капітальні інвестиції в проекти, включені в каталог Smart Specializations, або експериментальні та проривні проекти, які слугують розвитку нових спеціалізацій і, як наслідок, створенню міцної технологічної бази в Сілезії.

Зараз Верхньосілезький Фонд зосереджений на фінансовій підтримці сектору мікро-, малих і середніх підприємств, використовуючи як власні кошти, так і кошти програм ЄС. 

Форум організовано Львівською обласною державною адміністрацією, Управлінням Маршалка Сілезького воєводства, Верхньосілезьким фондом (Fundusz Górnośląski SA) та Програмою розвитку ООН в Україні в межах реалізації проєкту «Підтримка інклюзивного економічного розвитку в Україні шляхом поєднання експортної стратегії, регіонального розвитку та ЦСР» за підтримки проєкту міжнародної співпраці ReACT4UA («Застосування та імплементація Угоди про асоціацію між ЄС та Україною у сфері торгівлі»), який фінансується урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews