Львівські лікарні переплатили «Укргазбанку» майже два млн грн за кредитом на медобладнання

07.12.2023 15:13   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Керівником Львівської дирекції «Укргазбанку» є депутат Львівської міськради від «Самопомочі».

«Укргазбанк» всупереч рішенню міської ради підвищив відсоткові ставки за позикою, яку під час пандемії COVID-19 взяло у нього Перше територіальне медичне об’єднання Львова. Внаслідок цього комунальна установа переплатила банку 1 млн 800 тис. грн. Про це стало відомо 06 грудня 2023 р. під час засідання бюджетної комісії Львівської міської ради, пише LVIV.MEDIA.

Про подорожчання кредиту бюджетну комісію повідомили лише через сім місяців після того, як це сталося. «Цього року ТМО 1 цю різницю покриває за рахунок власних коштів. Просто будемо звертатись за фінансуванням на наступний рік», — сказала під час засідання комісії начальниця управління охорони здоров’я Марта МатюшкоЗатримку з інформуванням депутатів міськради Марта Матюшко пояснила особливостями менеджменту в медичній установі. «Там свої розборки, це їхній працівник несвоєчасно інформував навіть керівника», — сказала депутатам Марта Матюшко. Вона також озвучила суму, на яку здорожчав кредит – 1 млн 800 тис. гривень.

Напередодні, 05 грудня 2023 р. у Львівській міській раді зареєстрували проєкт ухвали, який пропонує підняти граничну відсоткову ставку за цими позиками з 10 до 17 відсотків. У пояснювальній записці йдеться про те, що у листопаді 2011  року міська рада дозволила двом комунальним лікарням – Лікарні швидкої медичної допомоги та Восьмій міській лікарні — взяти у кредит понад 52 млн грн на придбання ангіографа та 34 апаратів штучної вентиляції легень. Тоді ж депутати встановили граничну відсоткову ставку: 10% річних.

Згодом обидві лікарні увійшли до Першого територіального медичного об’єднання Львова, і вже воно у квітні 2022 року підписало кредитні угоди з «Укргазбанком». Згідно з цими угодами, банк отримав право з власної ініціативи раз на рік змінювати процентну ставку. У квітні цього року фінансова установа підвищила ставки за обидвома кредитними угодами: з 9,26% річних до 15,33% та 16,49%. Директором Львівської обласної дирекції «Укргазбанку» є Олег Василишин, депутат Львівської міської ради від фракції «Самопоміч».

Голова бюджетної комісії Львівської міськради Наталія Шелестак у коментарі LVIV.MEDIA розповіла, що купувати ангіограф і апарати штучної вентиляції легень у кредит у 2021 році вирішили через нагальну потребу у цьому обладнанні під час пандемії COVID-19: «Потрібно було забезпечити два напрямки вкрай необхідні: купівля ангіографа, який достатньо дорогий, і ми не могли відразу знайти потрібну суму, і купівля якісних ШВЛ. Було прийняте рішення взяти їх у лізинг. Це була чергова хвиля ковіду, і ангіограф  був вкрай необхідний, тому що він дозволяє дуже правильно і швидко реагувати на проблеми з судинами».

Разом з тим, Наталія Шелестак має сумнів, що Перше ТМО правомірно уклало договір, в якому дозволило банку самостійно змінювати вартість позики: «Як тільки я дізналась, що була підвищена ставка, і що є наслідки переплати 1,8 млн гривень, я дала запити, сподіваюсь, що швидко отримаю на них відповіді. Я хочу перечитати договір. Якщо настільки було збільшено відсоткову ставку, і це будо допустимо договором, то напевно, депутати мали бути повідомлені. Можливо, ми б прийняли рішення погасити це достроково. І не переплачувати ті відсотки. Тому що зараз, у воєнний стан, у нас не має бути некритичних витрат».

«Вони це зробили з власних коштів. Але вони на ці власні кошти могли б, наприклад, купити розхідники до протезних матеріалів, або ще до чогось більш важливого, ніж платити відсотки банку», — підсумувала Наталія Шелестак, коментуючи рішення Першого ТМО заплатити банку відсотки з власних коштів.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews