Сколе – місце «комфортних» закупівель для обраних «комфортних» учасників. Продовження

08.12.2023 18:47   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

У попередній статті нами описано «запеклу боротьбу» Сколівської міської ради, її комунальних підприємств і структурних підрозділів, за, як зазначав міський голова пан Романишин, «…комфортні умови праці працівників…».

Дану «війну» сколівські чиновники бачать по-своєму – в організації за бюджетні кошти безконкурентних закупівель та укладенні прямих договорів на виконання під час війни далеко не найнеобхідніших робіт: ремонту адміністративного будинку, благоустрою територій шкіл, цвинтаря, ремонту огорожі дитячого садка, відновлення покриття тротуару, тощо. Незмінним «союзником» чиновників з місцевих органів самоврядування, установ, і комунальних підприємств Сколівщини у даній війні виступало згадане у попередній статті – ПП «Комфорт – Сколе» (41425076). Але, як виявляється, ПП «Комфорт – Сколе» не єдиний такий союзник. До кола постійних, незмінних, обраних та, що найголовніше, «комфортних» учасників закупівель, організованих протягом 2022-2023 років замовниками із Сколівщини, належать ще два: ТОВ «Інжиніринг компані» (45206472) та ПП «Новітні технології захід» (42598367).

Перше з них – ТОВ «Інжиніринг компані» (45206472) є дуже «свіжим». оскільки створене менше двох місяців тому – 18.10.2023 р. Проте незважаючи на такий юний вік, на думку замовників із Сколівщини, воно дуже швидко стало «професійним», набуло достатнього досвіду аби виконувати замовлення на мільйони бюджетних гривень. Тому вже 31.10.2023, тобто через 13 днів!!! після створення, отримало свій перший контракт від Відділу освіти, молоді та спорту Сколівської міської ради на виконання капітального ремонту санвузлів Сколівського закладу загальної середньої освіти I-III ступенів № 2. Сума договору склала 285 340,37 грн. (UA-2023-10-31-001251-a).

Хтось заперечить: Чому віддали? Можливо ТОВ «Інжиніринг компані» виграло у справедливій, чесній, кокурентній боротьбі, а отже заслужило цей контракт по праву? Відповідаємо: це могло б бути, якщо б згадувані раніше замовники, прагнули до економії коштів та керувались принципами закупівель, визначеними ЗУ «Про публічні закупівлі». Проте, згадувана у попередній статті «сколівська методичка» спрацювала і в цей раз. Жодних торгів насправді не відбулось, альтернативних учасників не було і не могло бути, оскільки жодних, до моменту укладення договору оголошень про проведення закупівлі ніхто ніде не розміщував.

Варто зауважити, що окрім вище вказаного контракту, ТОВ «Інжиніринг компані» за ці неповних два місяця свого існування, отримало у вище описаний спосіб ще 10 контрактів !

Цікавим є той факт, що ТОВ «Інжиніринг компані» та раніше згадуване ПП «Комфорт-Сколе» дуже ймовірно є пов’язаними між собою, оскільки засновником ТОВ «Інжиніринг компані» виступає Пенар Михайло Олександрович, а засновником ПП «Комфорт-Сколе» є Пенар Лілія Михайлівна, а директором – Пенар Андрій Олександрович. Зазначені особи для Пенар Михайла Олександровича є ймовірно, відповідно, дочкою та рідним братом.

Таким чином, підсумувавши дані «співпраці» ПП «Комфорт-Сколе» та ТОВ «Інжиніринг компані», належних сім’ї Пенар, із замовниками із Сколівщини, отримаємо просту арифметику – цей дует на неконкурентних умовах отримав у період з 01.01.2022 по 05.12.2023 (хоча для ТОВ «Інжиніринг компані» цей період, з огляду на його дату заснування, складає лише з 18.10.2023 по 05.12.2023) 36 !!! підрядів на загальну суму 20 749 823,22 грн.

Але це ще не кінець цієї «успішної» для сім’ї Пенар історії «співпраці» із замовниками зі Сколівщини. Насправді, вище згадані фірми, працюють не в дуеті, а в тандемі з третьою дійовою особою – ПП «Новітні технології захід» (42598367), яке також належить Пенар Лілії Михайлівні та Пенар Андрію Олександровичу, та яке зареєстроване за тією ж адресою, що й ПП «Комфорт-Сколе» – 82613, Львівська область, Сколівський район, селище міського типу Верхнє Синьовидне, вулиця Січових Стрільців, будинок 89в. Відмінністю є лише те, що Пенар Лілія Михайлівна та Пенар Андрій Олександрович у складі ПП «Новітні технології захід» змінились ролями, вона, станом на зараз, є директором, а він – засновником.

Ця трійка юридичних осіб (а по факту фізичних осіб) створила своєрідний «бермудський трикутник» на сколівський манер куди «зливаються» мільйони гривень бюджетів Сколівщини за виконання «критичних», на думку місцевої влади, під час війни робіт. Натомість, що б такі направити в правильне русло – наприклад, на підтримку і допомогу армії.

За уже недивним збігом обставин і напрацьованим механізмом ПП «Новітні технології захід» має не менші успіхи ніж ПП «Комфорт-Сколе» та ТОВ «Інжиніринг компані» «взаємодії» із замовниками із Сколівщини, а саме: Сколівським комунальним підприємством водопровідно-каналізаційного господарства, КНП “Сколівський центр ПМД”, Сколівською міською радою, її Відділом освіти, молоді та спорту, Відділом освіти, культури, молоді та спорту Козівської сільської ради, Національним природним парком «Сколівські Бескиди».

Так, за період з 01.01.2022 по 05.12.2023 воно стало переможцем у 22 закупівлях, оголошених даними замовниками, які, за звичною практикою проводились без жодних конкурентних торгів (за виключенням однієї – UA-2023-07-28-007574-a, де були відкриті торги – кілька учасників (3), але переможцем все рівно стало ПП «Новітні технології захід»). З 22 закупівель: 18 відбулись у 2023 році та 4 – у 2022 році. Загальна вартість робіт (послуг) згідно укладених договорів склала 11 338 803,06 грн., в тому числі 9 537 925,14 грн. у 2023 році та 1 800 877,92 грн. – у 2022 році.

На кінець резюмувавши вище наведені факти, підсумувавши значну кількість цифр можна відзначити наступне: сім’я Пенар має «добру репутацію» на Сколівщині, оскільки належні їм три фірми: ПП «Новітні технології захід», ПП «Комфорт-Сколе» та ТОВ «Інжиніринг компані» за не цілих два роки під час широкомасштабної війни отримали від Сколівської міської ради, її структурок, комунальних підприємств, а також інших замовників Сколівщини без будь-яких кокурентних торгів 58 !!! підрядів на загальну суму 32 088 626,28 грн.

Далі буде.

Ірина Мадрик


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews