Енергосистема була на межі відключень: українців закликають економити світло.

08.12.2023 19:31   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

7 грудня в енергосистемі вранці був зафіксований рекордно високий за цей опалювальний сезон рівень споживання. Добовий максимум споживання був на 4% вище, ніж відповідний показник 6 грудня.

Зранку 8 грудня Диспетчерський центр “Укренерго” знову зафіксував високий рівень споживання, який майже дорівнює вчорашньому рекорду, повідомляє “Львівобленерго”.

Аби уникнути дефіциту і підтримати баланс між виробництвом та споживанням в енергосистемі енергетики просять особливо ощадливо споживати електроенергію.

Зазначається, що в енергосистеми зберігається важка ситуація. На електростанціях наразі немає вільних потужностей. Внаслідок систематичних і тривалих обстрілів вчергове постраждала одна з теплоелектростанцій у східному регіоні. В іншому регіоні в аварійний ремонт через зауваження до роботи обладнання вийшов один з енергоблоків. Ще на деяких блоках теплоелектростанцій тривають ремонтні роботи, а сонячні електростанції не можуть працювати на максимумі своїх можливостей через щільну хмарність по всій країні.

Для уникнення відключень та підтримки балансу в енергосистемі енергетики змушені знову залучити аварійну допомогу від операторів системи передачі електроенергії Румунії та Польщі від 11:00 до 19:00 потужністю 400 МВт. Аварійна допомога – це екстрений захід для балансування енергосистеми.

“Водночас ліміти споживання не запроваджувались, графіки відключень не вводилися та не прогнозуються”, – йдеться у повідомленні.

Експорт електроенергії нині відсутній. Імпорт здійснюється в ранкові та вечірні години зі Словаччини, Румунії, Молдови. Загальний обсяг 2 193 МВт·год, з максимальною потужністю в окремі години до 589 МВт. З 1 грудня технічна можливість імпорту електроенергії з Європи до України та Молдови складає 1700 МВт.

Водночас ремонтні бригади “Укренерго” відновили в південному регіоні одну з повітряних ліній 330 кВ, що була пошкоджена під час атаки дронів.

Попри це в мережах обленерго через негоду знеструмлено 13 населених пунктів в Дніпропетровській області. Через бойові дії та з інших причин без світла залишається 479 населених пунктів. Через обстріли є нові пошкодження в мережах обленерго в Донецькій, Харківській, Херсонській областях. Аварійно-відновлювальні роботи проводяться в залежності від ситуації з безпекою та з дозволу військових. Через технічні порушення є знеструмлені споживачі в Дніпропетровській та Запорізькій областях.

У зв’язку із ситуацією в енергосистемі вкрай важливо обмежити споживання електроенергії впродовж сьогоднішнього дня.

Допомогти українській енергосистемі може кожен, для цього потрібно:

  • вимкнути «зайве» світло в приміщеннях;
  • не вмикати одразу кілька потужних приладів. Наприклад, бойлер, пральну машину та праску. А в обідню перерву не вмикайте разом чайник та мікрохвильову піч;
  • якщо температура повітря в приміщенні комфортна, вимкніть кондиціонери та обігрівачі;
  • витягніть зарядні пристрої з розеток, якщо вони вже зарядили ваші ґаджети.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews