Львівщина – лідер розвитку мережі ЦНАП в Україні

27.01.2024 09:09   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Протягом 2023 року у ЦНАПах області надали майже 1,1 млн. послуг.

Адміністративні послуги стали ще доступнішими для мешканців Львівщини, адже станом на кінець 2023 року у 72 із 73 територіальних громад області вже створені центри надання адміністративних послуг (далі - ЦНАП). Загалом на Львівщині створені 582 місця надання адміністративних послуг з яких 72 ЦНАПи, 16 територіальних підрозділів (ТП), 493 віддалених робочих місць (ВРМ) та 1 мобільний ЦНАП. Фактично у всіх старостинських округах та місцях роботи старост створюються можливості для отримання базових груп  послуг, що достатньо зручно мешканцям віддалених населених пунктів громад.

ЦНАП постійно вдосконалюють свою роботу та розширюють перелік адміністративних послуг. В середньому через ЦНАПи Львівщини надається майже 300 адміністративних послуг, що на 70 послуг більше ніж у 2022 році.

Протягом 2023 року у ЦНАПах області надали майже 1,1 млн. послуг. Зокрема, серед найбільш запитуваних були:

– реєстрація місця проживання/перебування – 328 613 послуг;

– реєстрація речових прав на нерухоме майно – 202 374 послуги;

– послуги соціальної сфери – 115 776 послуг;

– паспортні послуги – 85 017 послуг;

– земельні послуги – 35 934 послуги;

– реєстрація бізнесу і громадських формувань – 25 658 послуг;

– реєстрація актів цивільного стану – 15 532 послуги.

Одним з основних напрямків вдосконалення діяльності ЦНАП стало формування  фізичної безбар’єрності приміщень та інформаційної доступності. У багатьох ЦНАП області створений безбар’єрний простір, що сприяє підвищенню доступності для осіб з інвалідністю та маломобільних груп мешканців.

Завдяки програмі розвитку ООН в Україні в рамках ініціативи «Підвищення якості надання адміністративних послуг в територіальних громадах області» ЦНАПи Львівщини отримали 40 планшетів, на які встановили відеозвʼязок з перекладачем жестової мови в режимі 24/7 для обслуговування людей з порушеннями слуху. Це є важливим кроком у напрямку забезпечення інклюзивності та доступності адміністративних послуг для всіх мешканців, незалежно від їхніх фізичних можливостей. Також Львівською обласною організацією товариства глухих  (УТОГ) провели онлайн навчання для адміністраторів ЦНАП щодо застосування жестової мови при спілкуванні з відвідувачами.

«Ми хочемо, щоб кожен мешканець області отримував якісні адміністративні послуги в зручних та доступних умовах. Наша ціль –  забезпечення належного функціонування всіх місць надання адміністративних послуг, які створені у територіальних громадах області», – зазначив Максим Столярчук, начальник управління з питань цифрового розвитку.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews