У профтехах Львівщини навчатимуть операторів дронів

28.02.2024 16:54   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

У профтехах різних областей України навчатимуть нової професії – «Оператор дистанційно керованих апаратів». А почалося все з ініціативи Департаменту освіти і науки Львівської ОДА.

Про це повідомив начальник Львівської ОВА Максим Козицький, у 2022 році таку ідею запропонували представництву ЄС в Україні. Згодом Міністерство освіти і науки погодило міжрегіональну робочу групу, яка напрацювала основу для нової професії. Зокрема, вдалося створити три навчальні програми: первинна професійна підготовка, курсова підготовка та гурткова робота.

Першими професію взялися запроваджувати на Львівщині та Дніпропетровщині. Згодом долучилися навчальні заклади у Київській, Кіровоградській, Миколаївській, Сумській і Чернігівській областях.

Представництво ЄС закупило 28 дронів та організувало навчання для 14 викладачів.

“У нашій області цю професію у комплексі з іншими уже можна здобути у двох закладах профтехосвіти.

На цьому етапі затвердили професійний стандарт, який описує вимоги до компетентностей майбутніх операторів дронів. На підході – освітній стандарт. Сподіваємося, що після того, як заклади успішно пройдуть ліцензування, з цієї осені студенти зможуть здобувати таку професію як основну. Плануємо, що згодом операторів цивільних дронів навчатимуть ще у трьох закладах професійно-технічної освіти Львівщини“, – зазначив Козицький.

Також він додав, що оператор цивільного дрона – вкрай важлива та актуальна спеціальність, адже люди вмітимуть керувати безпілотниками для розмінування територій; оцінки збитків, яких інфраструктурі та екосистемі завдала війна; моніторингу стану сільськогосподарських та лісових угідь; медійного висвітлення.

“Дякую МОН та представництву ЄС European Union in Ukraine за підтримку дійсно важливих освітніх змін“, – підсумував начальник ЛОВА.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews