У Львові прооперували 6-річну дівчинку, пальці якої були збільшені в 4 рази

25.06.2024 14:52   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

У Львові медики лікарні святого Пантелеймона виконали дві операції 6-річній Меланії. У два роки в дівчинки раптово збільшилася частина пальців лівої руки. До шести років пальці, за словами лікарів, набули гіганських розмірів, пульсували, а найменший поріз спричиняв сильну кровотечу.


Про це повідомили у пресслужбі Першого ТМО Львова.

Як розповіли батьки дівчинки, у два роки в Меланії раптово збільшилися деякі пальці на лівій руці та набули синьо-багряного кольору. Родина роками відвідувала різних лікарів, аби встановити діагноз та почати лікування, втім безрезультатно. Зверталися навіть в американську клініку. Проте там запропонували лише один варіант — ампутацію. До шести років пальці Меланії збільшилися у чотири рази та пульсували. Будь-який найменший поріз у цій зоні спричиняв масивну кровотечу.

Декілька місяців тому родина звернулася у лікарню святого Пантелеймона. Фахівцям нарешті вдалося встановити правильний діагноз: артеріовенозна мальформація. Це вроджена патологія, яка зазвичай вражає судини головного мозку, рідше — спинного. За словами медиків, те, що недуга розвинулася в судинах руки — унікальний випадок. З такою патологією хірурги лікарні зіткнулися вперше.

“Судини в кисті та передпліччі Меланії розвинулися аномально — з множинними сполученнями між артеріальною та венозною системами. Тобто кров з артерій потрапляє у вени і розширює їх, що призводить до зміни кольору шкіри та значного набряку пальців. А при їхньому пошкодженні відповідно виникає артеріальна кровотеча — найнебезпечніша з можливих”, — розповідає завідувач Центру хірургії та онкології №1 лікарні Гнат Герич.

Спершу лікарі мусили з’ясувати анатомію судинного дерева в кисті Меланії та перевірити, чи можливо видалити патологічні судини без порушення кровопостачання кінцівки. Для цього під час діагностичного втручання перекрили деякі венозні фістули — патологічні отвори, через які кров з артерій Меланії потрапляє в її вени.

Під час другої операції на кисті, яка тривала 6 годин, спеціалісти видалили більшу частину аномально розвинутих судин і змогли зменшити тиск крові у венозній системі.

"Це доволі складне втручання, адже хірургам потрібно було вкрай делікатно видаляти кожну аномальну судину та водночас — не зачепити ті, що відповідають за живлення кінцівки. І їм вдалося це зробити", — йдеться у повідомленні.

Завдяки операції пальці Меланії зменшилися вдвічі. За місяць дівчинці виконають повторне втручання, під час якого хірурги планують видалити залишок аномальних судин.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews