На Львівщині видали понад 8 тисяч дозволів на перебування у прикордонній зоні

25.06.2024 15:35   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

На Львівщині видали понад вісім тисяч дозволів на перебування у прикордонній зоні й вже почали їх перевіряти. У зв’язку зі змінами до постанови Кабміну "Про прикордонний режим", спецдозволи повинні оформити жителі п'ятикілометрової прикордонної смуги й ті, хто працює неподалік державного кордону — наприклад, працівники фермерських господарств, пише Суспільне.

Село Річки — за два кілометри від кордону з Польщею. Його мешканці повинні мати спецдозволи для перебування за межами села – наприклад, у лісі чи на полі.

"Піду до війта – і війт мені скаже, і вироблю. Бо я люблю до лісу переїхатися, туди-назад по лісу поїздити. В час війни, розумієте, воно, може, і потрібне. Бо хто зна, хто тут їздить", — каже місцевий житель Богдан Дацко.

"Я вважаю, що то тепер не дуже потрібно, якщо чесно. Але ми законослухняні, будемо подавати", — додає мешканка Річок Надія Вовк.

Місцевий інспектор Андрій Сало перевіряє дозволи. За його словами, влітку в селі люди ходять до лісу збирати гриби та ягоди:

"Перевіряю всіх осіб, які перебувають за межами населеного пункту. Тобто, знаходяться десь – ліси, поля, узбіччя. Перевіряються документи, що посвідчують особу, і перевіряється відповідний дозвіл. Адміністративна відповідальність на особу у вигляді штрафу від 850 гривень. Якщо протягом року повторно – 1700 гривень".

Для виготовлення спецдозволу місцеві жителі подають документи до сільради, розповів староста округу Павло Холява:

"Які документи потрібні? Паспорт громадянина України, ідентифікаційний код. Якщо це у формі ID-картки, то, відповідно, витяг про місце проживання. За цей період приблизно 300 заяв вже прийнято. І десь, мабуть, 70 вже видано на руки цих перепусток людям".

Тим, хто їде у прикордоння у справах і планує перебувати в межах населеного пункту, оформлювати спецдозвіл не потрібно — правила діють лише на перебування поза населеними пунктами.

"Це ділянка місцевості, яка розташована п'ять кілометрів від лінії державного кордону. Для західного кордону вказані зміни стосуються для забезпечення охорони й оборони державного кордону. Також, відповідно, для захисту і місцевого населення й критичної інфраструктури, військових об’єктів", — каже начальник відділу організації прикордонної служби Сергій Курило.

За його словами, виробити дозвіл можна й у Львові. Для цього треба надіслати копії документів на адресу управління Сьомого прикордонного загону або на електронну пошту. Таких дозволів на Львівщині видали вже понад вісім тисяч, ще три тисячі на опрацюванні. Дозвіл видають протягом десяти днів із моменту подання заяви.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews