Виконком Львівської міськради засекретив від містян 35% рішень

25.07.2024 11:50   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Відповідно до чинного законодавства органи місцевого самоврядування зобов’язані публікувати на своїх офіційних сторінках в Інтернеті ухвали сесій та рішення й розпорядження виконавчих комітетів і міських голів. Однак у Львові всупереч закону міська влада, яка живе за рахунок платників податків, не оприлюднює сотні важливих документів.

З 200 розпоряджень Львівського міського голови, що були прийняті з 2 січня по 27 травня цього року зміст 32 є недоступним на сайті міської ради. Зазначені є лише їх назви. Ще 8 розпоряджень Андрія Садового на час написання публікації взагалі були відсутні на сайті: ні їх назви, ні дати підписання немає, повідомляє Leopolis.news.

Але виконавчий комітет Львівської міської ради переплюнув очільника міста: з 766 рішень, що були прийняті упродовж перших п’яти місяців цього року на офіційному сайті ЛМР відсутній зміст 265 документів, що становить майже 35% від усіх прийнятих рішень.

“Левова частка з цих «таємних» документів стосується передачі матеріально-технічних засобів, закупівлі автомобілів (два десятки документів) тощо. Цікаво, що на сайті взагалі відсутні рішення виконавчого комітету за номером 262 і 627”, – зазначили у виданні.

Після назви в окремих безпідставно засекречених документах ЛМР є приписка, що «Текст містить інформацію з питань у сфері оборонної роботи». Хоча згідно п.5 ст.6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» не може бути обмежено доступ до інформації про плани використання бюджетних коштів одержувачів бюджетних коштів, а також їх виконання, здійснення розпорядження бюджетними коштами, планування, формування, здійснення та виконання закупівлі товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти, у тому числі оборонних закупівель. Та й сама Львівська міська рада не є філією Міноборони та не має якихось істотних повноважень у сфері оборонної роботи.

Й окрім того, відповідно до п.8 ст.6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» обмеженню доступу може підлягати відповідна інформація, а не сам документ. Якщо документ містить інформацію з обмеженим доступом, для ознайомлення надається інформація, доступ до якої необмежений.

“А Львівська міська рада на постійній основі і протизаконно засекречує сотні документів. Вперте ігнорування чиновниками ЛМР законодавства у галузі доступу до публічної інформації змусило нас звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з відповідною скаргою. Представник Уповноваженого у Львівській області скерував відповідний лист-запит до ЛМР. І на диво після багаторазової критики журналістів та звернення представника парламентського Уповноваженого чиновники Львівської міської ради виправилися: із 130 червневих рішень виконкому ЛМР «засекречено» лише 25 з них, що становить 19%. Явний, хоча далеко недостатній прогрес у дотриманні Закону України «Про доступ до публічної інформації». Сподіваємось, що міські чиновники на шляху до європейської інтеграції та розбудови в Україні правової держави візьмуть зобов’язання не порушувати закон і оприлюднювати зміст усіх 100% прийнятих документів”, – додали у виданні.

Аналізуючи рішення виконавчого комітету журналісти також звернули увагу на те, що багато з них підписані з можливим порушенням. Наприклад, 23 рішення виконкому від 12 січня ц.р. підписані Андрієм Садовим, хоча в цей день він вже перебував в офіційному відрядженні до США, куди полетів з метою проведення робочих зустрічей та участі у тижні Конференції мерів та в круглому столі з мерами міст Європи та США на тему «Розбудова згуртованості громад та зміцнення демократії в містах». Подібна ситуація трапилася і 2 лютого, коли міський голова Львова відбув у відрядження до Італії з метою участі в офіційній церемонії набуття містом Тренто статусу Європейської волонтерської столиці 2024 та проведення робочих зустрічей. Але на 19 рішеннях виконкому від 2 лютого стоїть підпис Андрія Садового.

“Подібна ситуація трапилася і 3 березня, коли Андрій Іванович, перебуваючи у відрядженні у Великобританії, знову підписує рішення виконкому. Як це можливо – загадка. Виникає багато запитань щодо бюджетних правопорушень, легітимності зазначених рішень, виплати відрядних тощо. І тут питання вже до відповідних контролюючих органів, самого виконкому та депутатів ЛМР. Бо якщо вчимо усіх жити за законом, то приклад треба починати показувати з себе”, – наголосили у Leopolis.news.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews