Іванна Капустянська

Іванна Капустянська

Редактор, оглядач

Бізнесмен зі Львова: перевалка в Санкт-Петербурзі, білоруський кум та авто для топів «Газпрому»

08.08.2024 19:57   Джерело: LvNews
Автор : Іванна Капустянська

Львівський бізнесмен, який постачав автівки посадовцям «Газпрому», причетний до експорту підсанкційного білоруського калію.

Йдеться про підприємця зі Львова Віталія Бобиря,пишуть "Схеми".

СБУ викрила його на тому, що він з серпня 2022-го по березень 2023-го в обхід санкцій постачав до Росії «Роллс-Ройси» та «Майбахи». Серед замовників, за версією слідства, були топ-менеджери «Газпрому» та співробітники Russia Today. 

null

Журналісти «Схем» та БРЦ виявили, що кіпрська компанія Dimicandum Invest Holding LTD, документи та печатку якої знайшли українські правоохоронці під час обшуку у Віталія Бобиря, здійснила перевалку близько 3,5 мільйона тонн калійних добрив (їх використовують для живлення сільськогосподарських культур) на причалах Балтійського судномеханічного заводу у Санкт-Петербурзі (Росія). Такий обсяг – це третина річного експорту білоруського підприємства «Білоруськалій» до запровадження санкцій.

У документах, які отримали журналісти, йдеться, що за минулий рік Dimicandum Invest Holding LTD мала отримати за свої послуги від «Білоруськалію» понад 68,6 мільйона доларів США.

Державне підприємство «Білоруськалій» перебуває під санкціями США з 9 серпня 2021 року. Як йдеться на сайті Мінфіну США, воно вважається «головним джерелом податкових надходжень та іноземної валюти для режиму Олександра Лукашенка».

Журналістам також вдалося встановити того, хто міг заробляти на угоді. Це – Віктор Шейман, якого називають «гаманцем» і правою рукою Олександра Лукашенка. Саме Шеймана чи особу, пов'язану з ним, Віталій Бобир назвав у листуванні своїм «кумом» і «другою людиною в Білорусі» (скріншот переписки опублікував Офіс генпрокурора).

Сам бізнесмен свою причетність до поставок заперечує. 

У березні 2023 року в рамках кримінального провадження суд у Києві заарештував речі, знайдені у Бобиря під час обшуків: документи, техніку та печатки двох десятків компаній з України, двох кіпрських (Dimicandum Invest Holding LTD і Rostumel Holding Limited) та однієї білоруської – ООО «Бел-Битфайндер».

У відповіді «Схемам» на запитання, чи дійсно під час обшуків була знайдена печатка кіпрської Dimicandum Invest Holding LTD, Віталій Бобир зазначив: «Печатка цієї компанії у нас була, тому що ми колись там вантаж купляли, перепродавали».

Українські правоохоронці виявили зв'язок підозрюваного бізнесмена з Білоруссю. У листуванні на одному з конфіскованих телефонів Бобир стверджує, що його кумом є високопоставлений білоруський чиновник: «…щодо політичного питання, вони не знають, що мій кум – друга людина в Білорусі і може прогарантувати за мене. Він свого часу до Януковича телефонував щодо мене».

null
Фото з мережі Інтернет

Під час розмови з журналістами Віталій Бобир заявив, що листування сфальшоване: «Вони (правоохоронці – ред.) не знали, як мене «за одне місце взяти». Добре, що не написали, що мій кум Путін або Лукашенко. Розумієте? Або бен Ладен, я не знаю, кого там ще могли написати. Це взагалі не мій телефон».

Розслідування, що привело журналістів до справи про нелегальне постачання до Росії підсанкційних автомобілів, спочатку не стосувалося України. Спільною ланкою стала кіпрська компанія Dimicandum Invest Holding LTD, печатку якої знайшли під час обшуку українські слідчі.

Спершу компанія потрапила у поле зору розслідувачів як діловий партнер підсанкційного білоруського підприємства «Білоруськалій». Завдяки документам від джерел у сфері вантажоперевезень «Схеми» дізналися, що Dimicandum Invest Holding LTD зобов'язалася у 2023 році здійснити перевалку близько 3,5 мільйонів тонн калійних добрив (їх використовують для живлення сільськогосподарських культур) на причалах Балтійського судномеханічного заводу. Такий обсяг – це третина річного експорту білоруського підприємства до запровадження санкцій. У документах, які отримали журналісти, йдеться, що за минулий рік Dimicandum Invest Holding LTD мала отримати за свої послуги від «Білоруськалію» понад 68,6 мільйона доларів США.

«Білоруськалій» перебуває під санкціями США з 9 серпня 2021 року. Підприємство вважається головним джерелом податкових надходжень та іноземної валюти для режиму Олександра Лукашенка. З червня 2022 року «Білоруськалій» потрапив і під санкції Євросоюзу. Імпорт та трансфер калію з Білорусі до ЄС під забороною з червня 2021 року.

Кіпрська Dimicandum Invest Holding LTD, надаючи послуги «Білоруськалію», порушує санкції. Таку думку журналістам висловили троє незалежних експертів.

«Санкції ЄС забороняють компаніям, зареєстрованим у ЄС, надавати послуги чи надавати продукцію підприємству «Білоруськалій», а перевалка калійних добрив у Санкт-Петербурзі, як я розумію, – це пряме порушення санкцій у цьому випадку. Навіть якщо калій не потрапить до будь-якої країни ЄС. Бо мета санкцій – переконатися, що «Білоруськалій» не отримує прибуток від послуг або продукції, що надаються компаніями, зареєстрованими в ЄС», – зазначив заступник генерального секретаря Норвезького Гельсінського комітету Гуннар Екелеве-Слайдал.

 Журналістам вдалося отримати не лише угоду європейської компанії з підсанкційним білоруським підприємством «Білоруськалій», а й встановити того, хто міг заробляти на угоді. Це один із найближчих соратників Олександра Лукашенка – Віктор Шейман. Мабуть, саме його чи особу, пов'язану з ним, фігурант українського розслідування Віталій Бобир назвав у листуванні своїм кумом.

Офіційно Dimicandum Invest Holding LTD із моменту заснування у 2012 році належить громадянці Республіки Кіпр Галині Акритовій Олександроу. Вона ж – директорка компанії. На дзвінки та повідомлення журналістів жінка не відповіла. Втім, угоду з «Білоруськалієм» підписувала не Акритова.

Угоду про перевалку добрив у порту Санкт-Петербурга підписували генеральний директор “Білоруськалію” Іван Головатий і фінансовий директор Dimicandum Invest Holding LTD Андрій Свиридов. Це ексзаступник керівника Управсправами президента Республіки Білорусь. На той час очолював це відомство Віктор Шейман, якого називають «гаманцем» і правою рукою Олександра Лукашенка. Як з’ясували журналісти, Свиридов продовжує працювати у структурах, пов’язаних із Шейманом.

Віталій Бобир виїхав за кордон, у травні 2023 року українські правоохоронці оголосили його у розшук.

У коментарі журналістам бізнесмен підтвердив, що обшуки проводили у нього, але щодо оприлюднених правоохоронцями даних зазначив: “Усі докази, що вони там принесли, я вам кажу, що вони сфабриковані”. Бобир підтвердив, що у нього знайшли печатку Dimicandum Invest Holding LTD, але зазначив, що не знає реальних власників кіпрської фірми.

“Я взагалі не знаю. Якщо ви подивитеся по реєстрах, то по цій компанії є мільйон різних контрактів. Вони в Казахстані купують нафтопродукти якісь, знаю, що в Киргизстані купують метал… Печатка в нас була цієї компанії, бо ми металобрухт відвантажували. Вони займаються металобрухтом... Ну і десь, напевно, щоб ті документи не пересилати, ще щось, печатка у нас якась там була”, – зазначив бізнесмен. Також він заявив, що не знайомий із Андрієм Свиридовим і Віктором Шейманом.

Свиридов у розмові з журналістами заперечив свою причетність до перевалки підсанкційних білоруських мінеральних добрив. Власниця і директорка Dimicandum Invest Holding LTD на прохання журналістів про коментар не відреагувала.

Раніше, у травні 2023 року СБУ викрила бізнесмена зі Львова Віталія Бобира, який в обхід санкцій постачав до Росії елітні авто. Він раніше проживав у Росії та мав там власний бізнес. Серед замовників елітних авто були представники топменеджменту кремлівського монополіста Газпром і пропагандистського телеканалу Russia today. З серпня 2022 до березня 2023 року Бобир нелегально переправив російським замовникам 45 автомобілів на загальну суму понад 3 млн євро. Він купував преміальні транспортні засоби в українських автосалонах та оформлював їх на підконтрольні комерційні структури.

Потім за підробленими документами переправляв їх транзитом через територію Євросоюзу до Білорусі, а звідти - до Росії. Крім того, Віталій Бобир подав до Державної податкової служби України заяву на відшкодування ПДВ на загальну суму понад 6 млн грн.

 
 

 

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews