Будівництво та реконструкція шкіл на Львівщині у 2024 році

19.08.2024 10:18   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

На території Львова та Львівської області загалом є близько 6 шкіл, які є частково або повністю недобудовані. На території громади Львова їх дві, повідомив керівник міського управління освіти Андрій Закалюк. А за даними обласного департаменту освіти, в області цьогоріч фінансують за рахунок обласного бюджету добудову або ж реконструкцію трьох шкіл.

Про добудову шкіл і ситуацію на Львівщині пише Суспільне.

У селі Сокільники біля Львова з 2018 року зводять школу на 660 учнів. На той час кошторис будівництва становив 200 мільйонів гривень. Через повномасштабне вторгнення РФ у 2022 році будівництво зупинили. А у липні цього року Мінфін погодив кредит місцевій громаді на 1 мільйон 200 тисяч євро — це понад 50 мільйонів гривень. Водночас, кошторис будівництва за документами зріс до пів мільярда гривень. Місцева жителька Уляна Солонюк, яка є головою громадської організації "Зручна громада", каже, що ще торік загальний кошторис робіт становив 350 мільйонів гривень.

"Коригується бюджет і він буде понад 500 млн грн. Наприклад, я читала в інтернеті про те, що підземна школа у Харкові коштує 100 млн грн. То мене цікавить одне питання: як у сільській місцевості школа може коштувати понад 500 млн грн?", — каже Уляна Солонюк.

null

На думку Уляни Солонюк, доцільніше було б поліпшити умови у тому приміщенні, де зараз відбувається навчання.

"У Сокільниках є старша і молодша школи. В школі немає їдальні. Школа у центрі Сокільників — у задовільному стані. Принаймні, старий корпус. Хоча, в молодшій школі, де навчається мій син, також є проблеми з вологістю. І ми не бачимо, що це вирішується. Немає доріжки під’їзної до школи тощо. І ми не бачимо, що ці проблеми вирішуються", — підсумувала Уляна Солонюк.

Голова Сокільницької громади Тарас Сулимко зростання кошторису пояснює інфляцією та подорожчанням будматеріалів.

"Будівельні матеріали подорожчали у два з половиною рази. То, відповідно, і кошторис підскочив зразу на таку суму, хоча виглядає, ніби вона дуже страшна. Також на ціну впливає те, що згідно з ДБН теперішнього часу, воєнного стану, неможливо будувати школу, якщо немає укриття. У 2018 році таких вимог не було. Дуже вплинуло на цінову політику це укриття, яке буде коштувати десь приблизно 80 мільйонів. Був один варіант — розташувати його під стадіоном", — говорить Тарас Сулимко.

Голова громади каже, що сума кредиту — не 500 мільйонів гривень, а 53. Його взяли, аби законсервувати школу, адже на недобудованому об’єкті вже почалися руйнування і підтоплення.

"На сьогоднішній день ми провели тендер тільки на 80 з хвостиком мільйонів для того, щоби законсервувати і залишити цю будівлю для майбутніх поколінь, щоби вони могли докінчити вже після закінчення війни. Її треба накрити, її треба закрити — засклити. І відвести дощову воду від самого приміщення. Тобто, зробити водовідведення", — зазначив Тарас Сулимко.

А в карпатському селі Либохора на Львівщині нову школу будували 15 років. У селі на 2000 жителів буде навчальний заклад — на 365 учнів. Документацію на зведення школи почали виготовляти у 2004 році, але потім проєкт став довгобудом. Та у 2023-му на добудову виділили 10 мільйонів, розповідав тоді начальник відділу технічного нагляду обласного департаменту освіти Богдан Прокопчук. І будівництво продовжили. Так воно виглядало минулого року.

А вже 1 вересня цього року там планують розпочати навчання школярів. Школа у Либохорі — одна із чотирьох на Львівщині, яка є недобудованою, каже керівник обласного департаменту освіти і науки Олег Паска.

"Залишкова вартість школи у Либохорі — 77 мільйонів гривень — нею займається управління капітального будівництва Львівської ОВА. Є ще в Запитові школа, яка добудовується — там 5 мільйонів для завершення робіт. Цим займається місцева громада. Село Черниця — там інша ситуація, там просто нема коштів для того, щоб завершити цю школу. Ну, сподіваємося, що в наступному році або місцева громада, або з інших джерел вишукаємо ці кошти, щоб це завершити", — розповів Олег Паска.

null

Також недобудованою є старша школа №41 у Брюховичах уже на території громади Львова. Поруч — старий корпус старшої школи. Тут, попри стан приміщення, ще вчаться діти. Але умов для цього нема, каже голова місцевої ініціативної групи зі спорудження нового закладу Мар’яна Дячук-Ставицька.

"Змушені переїжджати до Львова до школи, або в Бірки. Маючи в Брюховичах недобуди, ми мусимо возити дітей", — каже Мар'яна Дячук Ставицька.

Жінка має доньку — ученицю молодшої школи і, каже, сподівається, що її дитина за два роки перейде вчитись до нового приміщення, що має бути облаштоване за всіма освітніми вимогами.

"Там має бути два спортзали, для молодших і старших, має бути актовий зал. Там має бути їдальня, де зверху — харчоблок, а знизу — готування. Має бути окремий клас для інформатики, якого в нас нема. Окремий клас для хімії, для біології, де мають бути санвузли, де мають бути роздягальні. Тобто, нічого такого нереалістичного, але для нас це велике щастя, бо в нас такого немає", — мовить Мар'яна Дячук-Ставицька.

За словами керівника міського управління освіти Андрія Закалюка, зараз у мерії проводять ще раз перевірку всієї фінансової документації щодо будівництва цієї школи у Брюховичах. І після завершення усіх потрібних процедур завершуватимуть роботи у новому приміщенні.

"Проведена процедура торгів і є обрана компанія-переможець. Сума угоди становитиме 229 мільйонів гривень. Левова частка цих грошей — це гроші Європейського інвестиційного банку, з яким, власне, і підписана угода. Станом на сьогоднішній день завершується процедура торгів на визначення переможців — тих, хто буде здійснювати технічний нагляд. Також є ще один тендер — на проведення послуг інженера-консультанта. Коли ми вже будемо мати весь цей комплекс і будуть підписані угоди з технаглядом і інженером-консультантом, то ми зможемо приступати до виконання робіт", — зазначив Андрій Закалюк.

За словами Андрія Закалюка, планують хоча б частину приміщень школи в Брюховичах здати в експлуатацію у вересні 2025-го. І загалом, за його словами, на території громади Львова є два незавершені будівництва шкіл. Окрім школи у Брюховичах, триває будівництво корпусу гімназії "Провесінь" на вулиці Тракт Глинянський у Львові.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews