Львівська влада знову хоче взяти кредит: цього разу для завершення будівництва сміттєпереробного заводу

03.09.2024 10:29   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Міська влада Львова планує взяти кредит у розмірі 718 млн гривень, щоб добудувати сміттєпереробний завод, пише "Еспресо" з посиланням на заяву депутата Львівської міської ради Назарія Бербеки.

Станом на сьогодні, будівництво сміттєпереробного заводу у Львові виконане на 60-65%. На завершальному етапі зараз будівельні конструкції, зовнішні стіни, перекриття. Зокрема, триває поставка відповідного обладнання. Як зазначив Назарій Бербека, завод зможе отримувати 250 тисяч тонн побутових відходів на рік. Приблизну таку ж кількість сміття Львів вивозить на суміжні полігони, що коштує місто близько 150 млн гривень. У випадку, якщо кількість відходів у Львові буде меншою, завод зможе приймати сміття з інших міст регіону.

"Наявність коштів на будівництво не гарантує завершення проєкту. Оскільки, в межах тимчасової комісії ми аналізували процес будівництва і зрозуміли необхідність замінити керівника підприємства Тараса Калужного. Причиною була комунікація з підрядниками та темпи виконання робіт, що впливало на вартість цього проєкту. Сьогодні ми шукаємо можливості зекономити кошти на будівництво. Проте чим довше ми будуємо - тим дорожчим буде вартість проєкту", - каже депутат.

Наразі згідно з чинним контрактом, який передбачає 35 млн євро, є дефіцит, що становить близько 5 млн гривень.

За словами Назарія Бербеки, проєкт реалізовується від 2018 року та фінансується за кредитні кошти. Крім того, згідно з умовами ЄБРР виконувати роботи мусив підрядник, що має досвід аналогічних проєктів. Оскільки це перший такий сміттєпереробний завод в Україні, довелося залучати підрядника із Польщі - компанію Control Process.

"Водночас місту перш за все важливо комунікувати із мешканцями та створювати найкращі умови для забезпечення зменшення кількості побутових відходів у Львові та їхнього повторного використання", - додав Назарій Бербека.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews