Вдруге в Україні львівські трансплантологи одночасно пересадили пацієнту серце і нирку

10.09.2024 14:40   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Спеціалісти Центру трансплантології Першого медоб’єднання Львова пересадили 58-річному львів’янину Віктору Абрашкіну серце і нирку. Пацієнт 18 років страждав від ниркової недостатності та переніс два інфаркти. Це другий випадок в Україні, коли одному пацієнту пересадили одночасно два органи.

Проблеми зі здоров’ям у чоловіка почалися, коли йому було 40. Тоді у нього діагностували хворобу нирок і призначили ліки. Тривалий час вони допомагали. Та три роки тому чоловік переніс інфаркт, після цього нирки відмовили остаточно. Хворий був на гемодіалізі (штучне очищення крові). Згодом чоловік переніс ще один інфаркт. Останні півтора року були дуже важкі, повідомили у лікарні.

«Мені бракувало повітря. Я не міг пройти і метра, не міг навіть спати. Щоночі моя дружина та донька контролювали чи я дихаю. Це було важко, я вже думав, що це мої останні дні», – розповів пацієнт.

Проблеми зі здоров’ям у чоловіка почалися, коли йому було 40. Тоді Вікторові діагностували хворобу нирок і призначили пігулки. Довгі роки цього було достатньо для підтримки роботи органу. Аж поки, три роки тому, чоловік не переніс інфаркт. Після цього нирки відмовили остаточно і хворому знадобився гемодіаліз – штучне очищення крові. Потім Віктор переніс ще один інфаркт.

Упродовж наступних півтора року життя чоловіка перетворилося на суцільну муку. Він не міг вдихнути на повні груди та втрачав останні сили на чергову процедуру діалізу. Врятувати Віктора могла лише трансплантація одразу двох органів. Адже, щоб хворий переніс пересадку нирки, спершу треба було “полагодити” його серце.

Таку складну операцію в України виконували лише одного разу – в Інституті серця. Тож львів’янин майже втратив надію на порятунок. Аж раптом, просто у 58-й день народження Віктора, його дружина вирішила повезти чоловіка до лікарні. Сказала, що треба здати якісь аналізи.

«Щоб я не нервував, дружина не сказала мені, що з’явився донор і ми їдемо на трансплантацію. Як приїхали, то я був у шоці! Уявляєте, в мій день народження я отримав шанс на друге життя!», – каже Віктор Абрашкін.

Про хід першої для львівських спеціалістів операції з пересадки комплексу “серце-нирка” розповідає керівник Центру трансплантології Максим Овечко: «Ми працювали двома бригадами: кардіохірурги та абдомінальні хірурги. Спершу наші колеги пересадили серце. Воно успішно “запустилося”. Щойно це сталося, ми змогли взятися за пересадку нирки. Вона теж запрацювала ще в операційній. Ми дуже пишаємося, адже за весь час незалежної України – це лише друга така трансплантація і вона успішна. А це означає, що відтепер у нашому Центрі ми можемо виконувати і такі складні трансплантації та рятувати ще більше життів”.

Від рятівної операції минуло вже 4 місяці. Віктор відновився та поступово повертається до активного способу життя. Він дихає на повні груди, гуляє лісом пішки та навіть їздить на велосипеді. Чоловікові й досі складно повірити, що чиясь великодушність подарувала йому шанс на друге життя.

Лікарі безмежно дякують рідним донора за ухвалення непростого рішення, яке допомогло врятувати одразу декілька життів.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews