Скандал на Львівщині: під час похорону військового священник московського патріархату закрився у вівтарі церкви

15.10.2024 10:10   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

У селі Віднів на Львівщині виник конфлікт між православними парафіями на похороні військового. Мешканці Віднова, які належать до парафії ПЦУ, стверджують, що віряни УПЦ МП не впускали похоронний кортеж у церкву, за яку вже давно точаться суперечки.

Про це пише zaxid.net.ї

Парафіяни московського патріархату перекривали доступ до вівтаря і відверталися від труни, а священник УПЦ МП — закрився за вівтарем і не давав капеланам та отцям відправити службу. Через це між людьми, які прийшли провести в останню путь воїна, та прибічниками УПЦ МП, виник конфлікт.

Тіло загиблого 31-річного захисника Михайла Шарпила привезли до рідного села Віднів, однак під час чину його похорону відбувся конфлікт між представниками московського патріархату та людьми, які прийшли провести в останню путь героя. Місцева церква, у якій і відбувалась молитва за воїна, була запечатана з 2022 року, але її відкрили на прохання отця Степана Перога саме для чину похорону бійця. До того, як церкву запечатали — тут діяв московський патріархат.

Мешканка села Віднів Христина Ющишин написала у Facebook, що священник УПЦ МП Григорій Фарат прийшов зі своїми парафіянами до церкви, однак не брав участі у похороні, не хотів відкривати царські ворота і перешкоджав священникам інших конфесій.

Завдяки втручанню військових священник УПЦ МП Григорій Фарат відкрив царські ворота, але не допускав інших отців до престолу. Після похоронної відправи ці парафіяни також відмовилися виходити з церкви, довелося просити поліцейських. Втім, поки процесія пішла на цвинтар, парафіяни УПЦ МП замінили колодки на огорожі подвір’я. За наполяганням громади ПЦУ заступник голови ОТГ Микола Кожушко опечатав церкву і зняв нові замки.

Релігійна громада ПЦУ Віднева зараз судиться з парафією УПЦ МП. Від квітня 2023 року церква опечатана до завершення судового процесу. Найближче засідання у справі призначене на 16 жовтня. Парафія ПЦУ села Віднів, яка зареєстрована у листопаді 2022 року, спочатку молилася на цвинтарі, а потім облаштувала приміщення в бібліотеці. УПЦ МП зараз молиться в хатах парафіян.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews