Сміттєпереробний завод у Львові: яким він буде і де будуватимуть комплекс

02.07.2017 14:00   Джерело: 032
Опубліковано : Тарас Жак

Вже наприкінці 2017 року у Львові має розпочатися будівництво сміттєпереробного заводу. Сайт 032.ua вирішив в одній статті зібрати для вас всі відомі факти про те, яким буде сміттєпереробний комплекс у Львові.

Сміттєпереробний завод можуть збудувати в межах міста.

Ще у травні 2016 року, фахівці французької компанії "Egis", яка готує для Львова комплексне дослідження та стратегію у сфері поводження з відходами,рекомендували владі міста будувати сміттєпереробний завод на території ТЕЦ-2, що на вулиці Пластовій в Личаківському районі міста.

Як зазначав тоді керівник проекту французької компанії Крістофер Раунд, тут є всі умови для будівництва такого об’єкту.

“Ми загалом дослідили три земельні ділянки для будівництва сміттєпереробного комплексу: кар’єр у Добрянах,  територію в селі Новий Яр та земельну ділянку на території ТЕЦ-2. Вважаємо, що саме остання ділянка є цілком придатною для будівництва такого об’єкту.

А вже 16-го червня виконавчий комітет призначив замовником з будівництва сміттєпереробного комплексу ЛКП “Львівтеплоенерго”. Як випливає з рішення виконкому, будувати завод збираються саме на території ТЕЦ-2. Такої ж думки притримується і мер міста Андрій Садовий, який нещодавно заявив, що будівництво сміттєпереробного заводу на цій території дозволить в перспективі використовувати технологію спалення сміття для виробництва додаткової теплової енергії для міста.

Як працюватиме сміттєпереробний завод.

Наразі компанія «Еджіс» досліджує структуру сміття у місті. Після цього експерти зможуть визначити, скільки відсотків сміття потрібно буде сортувати,  а скільки сміття буде придатним для компостування. Натомість, мер Садовий вже знає, як саме функціонуватиме майбутній завод у місті.

Це буде перший завод з глибокої переробки відходів в Україні. Щоб ви розуміли, в Україні жодного заводу немає. Те, що є – це невеликі сортувальні лінії, які там відсортовують 5, максимум 10 % сміття”, - розповів Садовий в інтерв’ю нашому виданню на початку червня.

Водночас, заступник мера з питань ЖКГ  Сергій Бабак зауважує, що завод матиме сортувальну лінію, компостування та спалювання сміття.

"Сміттєпереробний завод складатиметься із трьох частин: сортувальний комплекс, який ділиться на першу і другу черги по 200 тис тонн на рік, компостування і спалювальна частина", - розповів Сергій Бабак.

Чи можна будувати сміттєпереробний комплекс на території міста?

Ідею щодо будівництва заводу на території міста самі львів’яни сприйняли не досить позитивно. Люди переживають, що сміттєпереробний завод вплине на екологію міста, відповідно погіршиться здоров’я самих мешканців Львова.

Втім, екологи запевняють: якщо будувати завод якісно, враховуючи найсучасніші технології, то жодних проблем не буде.

“В європейських містах, таких як Прага, Відень, працюють сміттєпереробні заводи. Вони візуально дуже гарно оформлені, а дискомфорту від них мешканці практично не відчувають, адже заводи збудовані за сучасними технологіями. Інше питання в тому, що Європа наразі відмовляється від процесу спалювання сміття, тому нам потрібно обрати свій шлях. І звичайно, завод потрібно будувати сучасний, з усіма новітніми технологіями. Тоді жодних проблем не буде”, - розповіла консультант МБО "Екологія-Право-Людина" Софія Шутяк.

За чиї кошти відбуватиметься будівництво.

Тут все дуже не просто. Будівництво такого масштабного об’єкту може коштувати близько 160 мільйонів євро. Зрозуміло, що місто таку суму профінансувати просто не зможе. Тому, влада шукатиме приватного інвестора, який профінансує ці роботи. Ще один крок знайти гроші для будівництва – кредит. І щодо цього питання в міській раді Львова працюють досить активно: ще минулого року місто подало документи в Європейський інвестиційний банк, аби отримати кредит в розмірі 75 мільйонів гривень на будівництво заводу та рекультивації Грибовицького сміттєвого полігону. Відповіді немає досі.

Нам не зрозуміло, на що пішов рік часу. Ми далі підтримуємо цю заявку, яку подали на 75 млн. євро. Наскільки ми зрозуміли, кінцевий відбір має тривати кілька тижнів. Ми зараз будемо знову звертатись у Міністерство регіонального розвитку і Європейський банк, щоб пришвидшити це прийняття рішення і дуже сподіваємося, що наш проект буде профінансований”, - зазначила в коментарі кореспонденту 032.ua начальник управління інвестицій та проектів ЛМР Ольга Сивак.

Коли розпочнеться будівництво.

За оптимістичними прогнозами мера Львова Андрія Садового, сміттєпереробний завод у Львові почнуть будувати вже наприкінці цього року. Більше того, мер запевняэ, що будувати завод почнуть вже до кінця 2017 року.

“Розробка проекту триватиме 5 місяців і вже цього року ми зможемо розпочати перші будівельні роботи”, - зазначив Садовий.

Якщо все буде так, як говорить пан мер, то сміттєпереробний завод у львові відкриється у 2020 році.

"Якщо все йтиме чітко по плану і ніхто не буде заважати, то, приблизно, за 3 роки місто матиме сміттєпереробний завод. Тому що проектні роботи дуже довго тривають, сам процес будівництва довго триває і співпрацюючи з Європейським інвестиційним банком, ми повинні зрозуміти, що усі процедури будуть відбуватися з європейським законодавством. Це максимальна відкритість, максимальна прозорість. Найкращі компанії Європи зможуть брати участь у тендерах і подавати свої пропозиції”, - сказав Андрій Іванович.

Зазначимо, що свій сміттєпереробний завод збираються будувати і на Львівщині. Причому, таких об'єктів на території області може виникнути одразу три. Так, 30-го травня цього року обласна влада оголосила переможцями одразу три компанії, які брали участь в інвестиційному конкурсі на будівництво сміттєпереробного заводу. До середини липня представники компаній мають провести переговори із громадами області, після чого стане точно відомо, де будуватиму сучасні заводи для переробки сміття.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: 032