У Львові пройде світовий конгрес ПЕН-клубу проти пропаганди

07.07.2017 18:00   Джерело: ВВС Україна
Опубліковано : Тарас Жак

У вересні у Львові відбудеться 83-й Міжнародний конгрес ПЕН-клубу - міжнародної правозахисної письменницької організації, яка має консультативний статус в ЮНЕСКО та ООН. Про це на організаційній конференції заходу у середу розповіли члени оргкомітету, - пише ВВС Україна.

Вони наголосили, що міжнародний конгрес ПЕН-клубу вперше відбуватиметься в Україні та на пострадянському просторі взагалі.

"До вересня минулого року ми з Андрієм Курковим (віце-президент Українського ПЕН-центру - Ред.) не вірили, що вдасться добитися, щоб ця подія відбулася саме в Україні, - каже президент Українського центру ПЕН-клубу Микола Рябчук. - Звичайно, ми лобіювали на користь України, але конкуренція і спротив були потужними…"

Протидія пропаганді

Тема майбутнього конгресу - "Відстоювання правди у добу пропаганди".

Микола Рябчук, який є програмним директором заходу, також розповів, що українська сторона підійматиме питання українських політв'язнів у Росії, зокрема кримчан Олега Сенцова та Миколи Семени.

"Але для того, щоб нас почули, ми маємо бути уважними й до інших. Адже проблеми з утисками свобод є, зокрема, і в Білорусі, не кажучи про Африку чи Азію", - додав Микола Рябчук.

"У добу постправди говорити про протидію пропаганді як інструменту у гібридній війні саме тут, в Україні, - більш ніж логічно і правильно", - додала координаторка конгресу, очільниця офісу "Львів - місто літератури ЮНЕСКО" Ольга Муха.

Нобелівські лауреати

Пен-центр

Вже заявлено, що на конгрес ПЕН-клубу до Львова приїдуть 230 делегатів зі 101 країни - письменники, журналісти, історики та публіцисти.

Серед них: нобелівські лауреати Світлана Алексієвич (Білорусь) та Герта Мюллер (Німеччина), нобелівський номінант Адам Загаєвський (Польща), Пітер Померанцев (Велика Британія), Пол Остер (США).

З українських письменників очікуються, зокрема, Юрій Андрухович, Сергій Жадан та Андрій Курков.

"Ті, хто приїдуть на цей конгрес, - стратегічно важлива публіка, що, як інтелектуальні opinion-лідери, має вплив на прийняття глобальних рішень. І для нас це - можливість і почути, і бути почутими", - відзначив Микола Рябчук.

Конгрес складатиметься з двох програм: письменницької та дипломатично-політичної. На обох обговорюватимуться правові й політичні питання стосовно свободи слова й прав людини.

ПЕН-клуб (Poets, Playwrights, Essayists and Novelists) - одна з перших міжнародних письменницьких організацій, яку створили у 1921 році.

Свого часу її очолювали Джон Голсуорсі, Генріх Бьолль, Маріо Варгас Льйоса.

Президентами Українського ПЕН-центру були Микола Вінграновський, Євген Сверстюк, Мирослав Маринович.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: ВВС Україна