Фотопідбірка «Наукове життя в Снопкові на початку ХХ ст.»

04.12.2017 15:05   Джерело: LvNews
Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко

На початку ХХ століття, а саме в 1913 році в Снопкові (сучасне передмістя Львова), завдяки фундації княгині Ванди Чарторирийської було утворено приватну школу для жінок, де вони могли отримати освіту.

Такий навчальний заклад був для початку ХХ століття досить прогресивним, адже тоді молоді жінки Львівщини жили за старомодною моделлю у суспільному житті. Традиційно їх життєві плани все-таки мали на меті створити сім'ю, освіта я така була не обов’язкова для тодішньої жінки.  

Проте вже тоді у буржуазних та поміщицьких сім'ях молоді жінки починали працювати, навчатись, займалися спортом та туризмом, - це були перші тривожні зміни, які зруйнували традиційний порядок.

Читайте також

На найстарішій фото Польщі мешканець Самбора
Львів на фото 1918-1919 рр
Львівщина на фото німецького солдата (1941-1943)

Створена в Снопкові бізнес школа для жінок мала статус вищого навчального закладу. Її директоркою була вчителька Яніна Карлович, донька відомого етнографа, дослідника, лінгвіста та академіка Яна Карловича.

Викладачами школи були відомі професори Львівського університету. Шкільний герб мав символ із букв "s", що означали «шануй, служи і сій» (на польській мові „Szanuj, służ i siej”).

Це була школа, для молодих леді, яка на додаток до глибокої освіти давала чудову духовну та патріотичну освіту. Мета полягала в тому, щоб навчати пізніше випускниці моли самі навчати сільських дівчат.

Студентки вивчали природничі та гуманітарні науки. Була хімія та біохімія. Вони також мали професійні предмети, характерні для сільського господарства, сільськогосподарські культури та тваринництво. Вони були готові до сімейного життя, вміли шити та прекрасно готувати їжу.

Ідеалом для випускниць була «Красива, атлетична і дуже енергійна молода леді».

До вашої уваги фотоальбом із життя навчального закладу для жінок в Снопкові. На фото можемо побачити, як навчальний процес, так і те, чим займались студентки у вільний час, а це любительський театр, спорт та цікаві заходи.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Джерело: http://pochodzimyzelwowa.pl


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews