Львів на фото 1918-1919 рр

11.10.2017 15:00   Джерело: LvNews
Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко

В фондах Імперського воєнного музею в Лондоні зберігаються унікальні світлини міста Львова періоду 1918-1919 років. Фотопідбірка стосується так званої польсько-української війни – збройного конфлікту між Польською і Західноукраїнською Народною Республіками на території Галичини.

В наслідок протистояння, відбулись широкомасштабні бойові дії, які тривали з 1 листопада 1918 по 17 липня 1919 року. Короткотривала війна велася в умовах політичної нестабільності, викликаних розпадом Австро-Угорщини, Російської імперії і Громадянською війною в Росії.

Під час конфлікту було здійснено два потужні наступи на місто Львів. У місті утворилася номінальна бойова лінія — поляки зайняли західну частину міста з головним залізничним вокзалом, а противники - українці утримували середню і східну частини з Високим Замком і вокзалом Львів, так зване Підзамче.

Читайте також

Мешканці Кам'янки-Струмилівської на ретрофото
Львів’янин власноруч зібрав раритетний Ford 1912 року (Відео)
Як львів'яни відпочивали у відкритому басейні 90 років тому (Фото)

Першорядними опорними точками українських військ стали казарми по вулиці Янівській, Галицький Сейм, Цитадель, Головна пошта, казарми Фердинанда й поліції на вулиці Казимирівській, вокзал Підзамче.

Щодня в листопаді 1918 року велись бої за вулиці Львова. До прикладу з хронології подій випливає таке: «5 листопада запеклі бої точилися за Головну пошту. 6 листопада на всіх частинах фронту тривали запеклі позиційні бої цілий день і ніч.7-8 листопада залога казарм Фердинанда при Городоцькій вулиці веде бої від 4-ї ранку. 9-11 листопада на Високому Замку з'явилася українська гарматна батарея (2 гаубиці). 12 листопада поляки робили відчайдушні спроби оточити Львів та перерізати залізничне сполучення з Підзамча на схід».

В грудні 1918 року перший генеральний наступ українських сил на Львів не вдався. Уряд ЗУНР вимагав терміново підготувати і повторити операцію по захопленню Львова вже у січні 1919 року.

Другий штурм Львова почався одночасно за планом першої операції і з попереднім важливим завданням — звільнити столицю ЗУНР від польських військ. З початком січня 1919 року польські частини, що до того часу обходилися утриманням й закріпленням здобутих позицій, перехопили ініціативу в свої руки.

Наступ на Львів 11-13 січня ліквідував перспективу польського протинаступу, назначеного на 14 січня, рівночасно переконав українську Начальну Команду.

На фото можна розгледіти пошкоджені пострілами фасади будівель Львова, вибиті шибки та барикади. Звичайно руйнування для міста були суттєвими і вплинули на його вигляд, який потрібно було відновлювати.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Джерело фото: http://www.iwm.org.uk


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews