Стрий на старих світлинах

31.08.2017 11:00   Джерело: LvNews
Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко

В Львівській області знаходиться місто обласного значення, районний та адміністративний центр під назвою Стрий. Місто розташоване на лівому березі однойменної річки Стрий.

Перша писемна згадка про місто датується 1385 роком. Тоді місто було центром волості. У 1431 році місто отримує Магдебурзьке право. Зростання міста відбувається у другій половині XVII століття, на цей процес справив вплив король Речі Посполитої Ян Собєський, який в минулому був старостою міста Стрий. В часи його правління місто отримало почесний титул «Вільного королівського міста».

Читайте також

Величний інтер’єр Підгорецького замку (Фото)

Після Першого поділу Польщі місто відійшло до складу Імперії Габсбургів, а згодом Австро-Угорської імперія.

В середині XIX століття місто перетворилося на значний залізничний та газопромисловий центр, що сприяло швидкому розвитку міста. Місто набуло швидкого розвитку наприкінці ХІХ ст., коли почали споруджуватись різноманітні громадські будівлі, поверховість та рівень оздоблення житлових будинків почав зростати і у 1910-х роках у місті споруджувались триповерхові будинки. Найбільш численними стали будинки доби пізнього модерну, які утворюють найбільшій відсоток у числі будов періоду Австро-угорської імперії. Стрийська сецесійна архітектура є достатньо самобутньою і коштує того, щоби відвідати місто.

За Пактом Молотова – Ріббентропа 1939 року Стрий був анексований Радянським Союзом.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews