Вихованці спільноти «Лярш-Ковчег» впорядкували парк імені Івана Павла ІІ

Люди з особливими потребами вийшли прибрати львівський парк ім. Папи Римського Івана Павла ІІ.

26.09.2017 17:30   Джерело: Zaxid.Net
Опубліковано : Патрік Скеля

«Сміття важливо збирати, щоби був порядок, щоб було чисто все. Але вдома я, на жаль, не прибираю – тато не дозволяє мені, він все хоче сам робити. А порядок я люблю. Хто його не любить?» – поділився емоціями вихованець спільноти «Лярш-Ковчег» Василь. Вихованці спільноти «Лярш-Ковчегу» – дорослі люди, проте вади здоров’я не дозволяють їм старіти душею. У декого з них ДЦП, синдром Дауна чи розумова неповносправність. Попри це вони активні. Вирішили поприбирати парк Івана Павла ІІ. Відразу сортуватимуть папір, пластик, харчові відходи, скло, пише - Zaxid.Net.

«На перший погляд чек – папір. Але, насправді, це термопапір. І він категорично не годиться в макулатуру. А ще він є дуже небезпечний. Туалетний папір – це також папір, але він вже не є продуктом вторинної переробки. Він швидко розкладається в землі, тому його можна викидати до органічного сміття», – провела інструкцію вихованцям координатор зовнішніх зв'язків ГО «Лярш-Ковчег» Наталя Критович.

Сортувати сміття вихованці навчились у майстерні «Назарет», де збираються щодня. Майстерня знаходиться на Сихові при храмі Різдва Пресвятої Богородиці. А у прибирати парки вихованці спільноти почали ще торік. Прибирали їх раз на місяць, окрім зими.

Із такими працівниками пощастило і Горіховому гаю, і парку біля Південного ринку. Бо майстерень у місті у «Лярша» аж п’ять.

«Подумали собі, що ми можемо прибирати в лісі. Бо якось хотіли піти на пікнік, прийшли – а тут гори сміття і не дуже приємно було в тому сидіти. Тож вирішили збирати те сміття і робити щось добре», – пояснила асистентка майстерні «Назарет» Олеся Труш.

А ще в самій майстерні «друзі» – саме так називають вихованців «Лярша» – сортують матеріал із використаних свічок у храмі, що поруч. Відділяють алюміній від парафіну. Та пам’ятають, що старі батарейки можна здавати у відповідних місцях.

«Ну, я у своїх справах ходила в банк і побачила, що там здають батарейки. Вже давно туди ношу. І чимало батарейок віддала», – розповіла вихованка спільноти «Лярш-Ковчег» Оленка.

«Важливо прибирати, бо тоді буде чисто. І гарно. Бо, як насмітимо, то не є гарно. І ми ж тим дихаємо!» – додала вихованка спільноти «Лярш-Ковчег» Галина.

Якщо ж погода не підведе, то «друзі» вийдуть у парки на прибирання ще й наступного місяця. І до них може долучитися кожен.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Zaxid.Net