Дрогобич на ретролистівках

07.11.2017 11:00   Джерело: LvNews
Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко

Місто Дрогобич знаходиться в Львівській області. Той хто там побував із впевненістю скаже, що це дуже красиве старовинне місто з історичними будівлями, пам'ятниками архітектури та класичною ринковою площею.

До наших часів дійшло багато старих світлин та листівок із зображенням забудови Дрогобича, яка не дарма так приваблює туристів.

Читайте також

На найстарішій фото Польщі мешканець Самбора
Львів на фото 1918-1919 рр
Львівщина на фото німецького солдата (1941-1943)

Не лише гостей, а й його мешканців завжди цікавило походження цікавої назви міста. За найпошіренішою версією, біля соляного джерела в передгір'ї Карпат існувало поселення Бич, мешканці якого продавали з давніх-давен сіль. Проте після руйнівного нападу кочовиків-половців, десь орієнтовно в ХІ столітті, місто було спалене. Через якись час, жителі відновили місто і назвали його Другий бич (що з часом стало Дрогобич).

У XIX столітті Дрогобич був відомим центром солеваріння, але тоді там також активно починає розвиватись нафтопереробка, адже на околицях міста виявили свого часу  великі поклади нафтопродуктів та озокериту.

У 1788 р. у місті вперше у Європі почали використовувати для освітлення нафтові ліхтарі. В 1817 році військові казарми і солеварні Дрогобича вперше в Європі освітлювали гасом. В 1822 році першу нафтову лампу було встановлено перед ратушею, а у 1836 році розпочато освітлення міських вулиць.

Після швидкої забудови Дрогобича кам'яними будівлями він набув цілком європейського вигляду, що ми бачимо на листівках початку ХХ століття. Тут тісно переплелися різні стилі — від готичного, ренесансного, барокового, класичного — до еклектичного і модерного.

Великої шкоди та руйнувань місту і околицям завдала Перша світова війна. Крім того російські війська при своєму відступі вивезли навіть обладнання нафтопереробного заводу, а запаси нафтопродуктів вилили зі сховищ.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Джерело: https://polona.pl


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews