Учасників тендеру на створення громадського простору у Львові оштрафували на 136 тисяч за змову

08.11.2017 20:32   Джерело: Zaxid.net
Опубліковано : Патрік Скеля

Антимонопольний комітет оштрафував за змову два підприємства, які змагалися на тендері з облаштування громадського простору на вул. Миколайчука у Львові, пише - Zaxid.net.

Читайте також

У Львові з’явився новий громадський простір
Самбірська міськрада за незаконне звільнення чиновниці з бюджету виплатить 25 тис. грн
Львівські патрульні зупинили за вісім діб 57 п’яних водіїв

Як вказано в опублікованому 2 листопада рішенні колегії львівського відділення АМКУ, йдеться про приватні підприємства «Плис» та «Плас», які були єдиним учасниками торгів, оголошених Шевченківською адміністрацією Львова у 2016 році.

Стартова сума, передбачена Шевченківською адміністрацією Львова на створення громадського простору, складала 3,1 млн грн. На торгах ПП «Плис» запропонувало 2,8 млн грн, а ПП «Плас» – 3,0 млн грн. Однак у ході перевірки документів виявилося, що частина з них готувалися в один день або навіть однією людиною.

«Пропозиції учасників конкурсних торгів повинні відрізнятися, як за зовнішнім оформленням, так і за ціновими параметрами, у випадку, якщо учасники торгів готували їх окремо, без обміну інформацією... За результатами аналізу документації учасників торгів виявлено певні обставини, які свідчать про узгодження їхньої поведінки під час участі в торгах, внаслідок чого конкурентне середовище між учасниками торгів було відсутнім, що призвело до спотворення результатів торгів», – йдеться у рішенні АМКУ.

Там уточнюють, що довідки з реєстру осіб, які вчинили корупційні порушення, від імені обидвох підприємств отримала одна людина; у запитах на отримання довідок з МВС про непритягнення до кримінальної відповідальності спільним є номер телефону, хоч особи вказані різні; довідки з банку про стан позичкової заборгованості підприємства отримали одночасно (час збігається до секунд). Загалом у Антимонопольному комітеті виявили 19 фактів, що вказують на змову цих підприємств.

«За результатами розгляду справи встановлено, що під час підготовки пропозицій та участі у процедурі ПП «Плис» та ПП «Плас» діяли не самостійно, не змагалися між собою, а узгоджували свої дії», – вказано у рішенні колегії львівського відділення АМКУ.

Представники підприємств не визнали своїх порушень. Однак АМКУ таки зобов'язав кожну фірму сплатити по 68 тис. грн штрафу за порушення антимонопольного законодавства. Юристи компаній ще можуть оскаржити це рішення у Господарському суді Львівської області.

Згідно з інформацією аналітичного порталу YouControl, власницею ПП «Плис» є львів'янка Юлія Мальцева, а власником ПП «Плас» – львів'янин Василь Дида. Однак до березня 2017 року фірма належала Наталії Білас, яка, за інформацією антикорупційного сайту «Наші гроші. Львів», є сестрою чоловіка Юлії Мальцевої.

У вересні 2016 року Шевченківська адміністрація Львова таки підписала з ПП «Плис» договір на облаштування громадського простору на вул. Миколайчука, хоча зараз на порталі Prozorro вказано, що статус цієї закупівлі не визначений.

Зазначимо, на вул. Миколайчука планували замостити пішохідну алею, вздовж якої мали створити спортивні зони з тренажерами, столами для тенісу та лавками.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Zaxid.net